hnv murr

Zájem o 3D tisk roste – i kvůli pandemii

V současné složité době přicházejí firmy na chuť výhodám aditivní výroby, díky níž mohou rychleji a pružněji reagovat na měnicí se poptávky, a začaly výrazně investovat do efektivních řešení včetně 3D tisku.

 

Ačkoliv podle posledního průzkumu ČSÚ využívalo 3D tisk dílů ještě v roce 2019 pouze 6 % českých firem, dodavatelé profesionálních 3D tiskáren zaznamenávají nárůst poptávky, a nic na tom nezměnil ani mimořádný rok 2020, byť se s jarním příchodem koronakrize tržby logicky propadly. Přes náhlý pokles po nástupu pandemie a s ní spojených opatření přinesl závěr roku 2020 naopak rekordní zájem podniků, i dosud nejvyšší obraty z prodeje 3D technologií a spotřebního materiálu. Firmy na turbulentní podmínky zareagovaly investicemi do moderních a univerzálních technologií, mnohé podniky navíc kombinují různé metody aditivní výroby a dosahují značných úspor. Probíhá zásadní změna ve vnímání jejího přínosu, pozorovatelná v nárůstu zájmu nových firem a pozitivních zkušeností stovek dalších, které již 3D tisk intenzivně využívají.

Krize zvýraznila výhody
„Jakmile se ukázalo, že s koronavirem budeme muset dlouhodobě fungovat, vydaly se firmy logickým směrem – k zavádění moderních 3D technologií. I tam, kde váhali, objevili obrovský přínos, jaký představuje spolehlivý a stále automatizovanější 3D tisk,“ vysvětluje Tomáš Soóky, jednatel společnosti 3Dwiser. Mnohde také pomohlo zjištění, že profesionální 3D tiskárny netisknou jen křehké prototypy a drobné díly. Mezi klíčové produkty 3D tisku se řadí především vysoce pevné kompozity, kovy, konstrukční i biokompatibilní pryskyřice, teplotně i chemicky odolné termoplasty schopné pracovat i při teplotách okolo 250 °C, využívané v letadlech či třeba drážních vozidlech.
V čem představuje 3D tisk pro firmy podle něj reálný přínos? Tou nejvýraznější výhodou je možnost vyrábět potřebné komponenty vlastními silami na místě spotřeby, což mj. snižuje závislost na externích dodavatelích. Podniky si funkční díly, přípravky do výroby, pomůcky i náhradní díly vyrábějí samy – pod vlastní střechou a kdykoliv je potřeba, často podstatně levněji a rychleji. Tím se zároveň markantně snižují nároky na logistiku a skladování.
Optimalizací výrobních nákladů, např. rozdělením výroby mezi obráběcí centra, vstřikolisy a 3D tiskárny se u vlastní výroby v porovnání s externími dodávkami výrazně zrychlují administrativní postupy. Kvalitní 3D tiskárny (ty stolní nevyjímaje) mohou navíc většinu času fungovat bez lidského dozoru, protože mají řadu pokročilých čidel a lze je řídit i na dálku. Tisknout lze přímo z 3D modelu, lze se tak obejít bez složité výkresové dokumentace. Spolehlivost a předvídatelnost profesionálních 3D tiskáren je podobná jako u průmyslových strojů, přičemž jejich pořizovací náklady jsou výrazně nižší. Na stejné 3D tiskárně lze často vyrábět prototypy, funkční díly i přípravky do výroby.
Dostupnost aditivní výroby stále roste, a i v Česku dosahuje návratnost investice ve většině případů řádu měsíců. Potvrzují to i zkušenosti napříč průmyslem, kdy nejsou výjimkou ani případy, že se investice do kvalitních 3D tiskáren vracejí během pouhých týdnů a nezřídka dokonce už s první větší zakázkou. S odbornou pomocí zkušeného dodavatele, který ulehčí výběr optimální technologie i materiálů a poskytne náležité proškolení, je zavádění 3D tisku stejně hladké jako u tradičních technologií.

Přínosné, ale nikoli univerzální
Tato technologie skvěle doplňuje stávající metody výroby, ale není jejím smyslem je za každou cenu nahradit. Přináší nové možnosti a umožňuje vyrábět dříve nevyrobitelné. Někdy lze nabýt klamný dojem, že aditivní výroba je univerzálním řešením a všelékem. To však bohužel není – ne pro každý plastový výrobek lze najít aditivní variantu a u kovů toto pravidlo platí násobně víc. „Povrchová kvalita tištěných dílů nebo jejich rozměrová přesnost nemusejí stačit pro každou aplikaci. A pokud nemáte potřebná data v digitální formě, nepomůže vám ani nejlepší 3D tiskárna na světě,“ upozorňuje Tomáš Soóky.

 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 604 článek mě zaujal 147
Zaujal Vás tento článek?
Ano