hnv murr

Nanotechnologie odlehčí lopatky turbín

Směsi na bázi nanotechnologií pro PET pěny přinášejí nové možnosti i do sektoru průmyslu výroby větrných turbín – jako perspektivní materiál jádra pro větrné lopatky.

 
Společnost Sabic uvedla na trh novou směs LNP Colorcomp WQ117945 založenou na pokročilé nanotechnologii, která umožňuje efektivní výrobu PET pěn pro základní materiály v sendvičových strukturách. Nová sloučenina zlepšuje kontrolu nad nukleací a růstem buněk, což umožňuje zmenšení velikosti buněk a rovnoměrné, užší rozdělení jejich velikosti. Tyto atributy mohou snížit váhu pěny minimalizací absorpce pryskyřice v sendvičových strukturách, a lze předpokládat také potenciální zlepšení smykové pevnosti pro lepší odolnost.
Sloučenina může být podle výrobce použita v různých průmyslových odvětvích, včetně námořního, stavebního a energetického. Mezi perspektivní aplikace patří izolace a opláštění budov, trupy a paluby lodí a jádra lopatek větrných turbín. Zejména při výrobě větrné energie se likvidace větrných lopatek stává globálním problémem, přičemž většina z nich je v současné době kvůli své velikosti a složitosti posílána na skládky.
Podle firmy Sabic nabízí průmyslu PET pěna pro jádro lopatek větrných turbín silnou, lehkou a recyklovatelnou alternativu k zavedeným materiálům, jako je balzové dřevo a PVC pěna. Klíčovým problémem v konstrukci větrných lopatek je také snížení jejich hmotnosti, protože prodloužení délky listu pro zvýšení množství zachycené energie je významný faktor. Sloučenina LNP Colorcomp WQ117945 může ve srovnání se standardními nukleačními činidly, jako je mastek, významně snížit velikost pěnových buněk (až trojnásobně), a zároveň až pětkrát zmenšit disparitu velikosti buněk. Tyto faktory pomáhají snižovat absorpci pryskyřice pěnou během výroby kompozitu, což umožní vyrábět lehčí rotorové listy.
 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 547 článek mě zaujal 138
Zaujal Vás tento článek?
Ano