hnv murr

5G z hranic vesmíru

I když společnost Alphabet loni ukončila svůj projekt Loon na šíření internetového signálu prostřednictvím stratosférických balonů, komunikační systémy operující v nadpozemských výškách lákat nepřestávají.

 

Firma Cambridge Consultants pracuje na projektu největší komerční vzdušné komunikační antény. Na funkčním zmenšeném prototypu bezdrátové antény pro přenos připojení z oblohy spolupracuje s britskou startupovou firmou Stratospheric Plaftorm (SPL), která vyvíjí technologii HAP (High-Altitude Platform). Předpokládá využití létajícího systému pro internetové připojení ze stratosféry prostřednictvím vodíkem poháněného letounu s devítidenní letovou výdrží. Každý HAP by poskytoval signál na ploše 140 km v průměru. Přibližně 60 letadel operujících ve výšce 20 km by po dobu delší než týden mohlo pokrýt prostor velikosti Británie.
Stěžejním prvkem je bezdrátová anténa o velikosti 3 m2 a hmotnosti 120 kg. Jedním z klíčových koncepčních prvků, které ji odlišují od podobných systémů, je vysoce tvarovatelný paprskový vzor. Každý HAP by generoval 480 řiditelných paprsků umožňujících soustředit pokrytí na konkrétní oblasti, jako je dálnice či železnice. Společnost považuje vzdušnou anténu za flexibilnější řešení než klasické pevné stožáry, které jsou základem dnešních mobilních sítí – uvádí, že použití tzv. Fibonacciho spirál (sekvenčního vzoru inspirovaného přírodou) pro pokrytí místo tradiční šestihranné buňky, může zlepšit výkon přenosu o 15 % a umožňuje operátorům dynamicky měnit umístění a přidělování signálu, aby vyhověli měnícím se požadavkům uživatelů.
Tradiční bodové paprsky satelitního přenosu mohou být směrovány pouze do omezené oblasti a používat jen určité frekvence v různých částech pokrytí bez rušení. Digitální technologie formování paprsků projektu HAP bude schopna „vymalovat“ pokrytí konkrétně zacílené např. na jednotlivé vozidlo nebo sledování fyzické hranice.
„Unikátní schopnost plně digitálního formování paprsku poskytuje obrovskou flexibilitu, umožňuje rekonfiguraci za letu tak, aby poskytovala služby mimo dosah konvenčních pozemních sítí. Bude moci poskytovat cílené pokrytí, např. končící na státních hranicích. Flotila fungující za zlomek nákladů ve srovnání s pozemní infrastrukturou a s minimálním dopadem na životní prostředí díky vodíkovému systému, by mohla změnit ekonomiku mobilního širokopásmového připojení,“ uvádí společnost ve své zprávě.
SPL dokončila loni první úspěšnou zkušební verzi a v roce 2024 plánuje uvedení komerční služby v Německu.

Jak Přikryl

 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 553 článek mě zaujal 136
Zaujal Vás tento článek?
Ano