hnv murr

Investice EU do vývoje čipů

EU si stanovila ambiciózní metu: prolomit zaostávání za technologickou špičkou ve výrobě pro pokročilou elektroniku a zařadit se do první ligy. Během následujících let chce vyvinout vlastní čipy vyráběné 2nm technologií.

 
Již dříve sice v Evropě vznikly továrny na výrobu čipů (např. FAB 1 v Drážďanech), na mapě skutečně významných výrobců procesorové techniky ale starý kontinent už delší dobu nefiguruje. Výroba pomocí pokročilých procesů z Evropy zmizela a je výhradně záležitostí USA a asijských zemí. To by se však mělo změnit.
Nová deklarace, podepsaná ministry 17 zemí EU během videokonference 7. prosince 2020, poukazuje na silné stránky Evropy v konkrétních oblastech polovodičového průmyslu, jako je výkonová elektronika, RF technologie, inteligentní senzory pro vestavěnou AI, mikrokontroléry, nízkoenergetické technologie, zabezpečené komponenty a zařízení na výrobu polovodičů. Deklarace oznámila iniciativu zaměřenou na spolupráci při vývoji 2nm technologie pro výrobu pokročilých čipů a nízkoenergetických procesorů nové generace. Do ní hodlá Unie investovat až 145 mld. eur, které by měly během příštích dvou až tří let zbavit evropské firmy závislosti na výrobcích z jiných kontinentů a umožnit, aby byly konkurenceschopné.
Prohlášení, jehož cílem je synergie mezi národními výzkumnými a investičními iniciativami, podepsalo 17 zemí EU, ČR byste však mezi signatářskými státy hledali marně. Na seznamu figurují především Německo, Belgie, Francie, Nizozemsko, Rakousko, Finsko, Estonsko Itálie, Španělsko, Řecko, Portugalsko, ale i Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko, Malta, Rumunsko a Kypr.
Bude se jednat o druhý IPCEI (Important Project of Common European Interest), čili projekt řešící situace na podporu inovací. První IPCEI v mikroelektronice spatřil světlo světa v roce 2018 a zaměřuje se na výzkum a vývoj energeticky efektivních čipů, napájecích obvodů, výkonových polovodičů, inteligentních senzorů, nových materiálů či pokročilé optiky. Výsledky by měl společný projekt Francie, Německa, Itálie a Velké Británie přinést v roce 2024, kdy mají být zmiňované projekty dokončeny. Spolupráce, která by měla v sobě později zahrnovat také iniciativy jako EuroHPC nebo European Processor Initiative (jež mají vést k výrobě evropských procesorů určených pro HPC a AI systémy éry exascale), stejně jako již existující projekty v rámci IPCEI, bude financována jak z evropského rozpočtu, tak z národních rozpočtů jednotlivých zemí a ze soukromého sektoru.
Thierry Breton, eurokomisař pro vnitřní trh, uvedl: „Evropa má vše, co je potřeba k diverzifikaci a snížení kritických závislostí, přičemž zůstane otevřená. Společné úsilí připraví cestu k zahájení průmyslové aliance a kolektivní přístup může pomoci využít naše stávající silné stránky a chopit se nových příležitostí.“
Evropa se stále může opřít o významné firmy, které se do projektů mohou zapojit, anebo mají v Evropě své důležité zastoupení. Jde hlavně o americkou GlobalFoundries, jež už je do IPCEI zapojena, či evropské společnosti jako Infineon, ST Microelectronics nebo holandskou ASML, dosud jediného výrobce strojů pro extrémní ultrafialovou litografii (EUVL), která bude pro vývoj 2nm procesu zásadní. 
Současná situace však vykazuje trochu jiný obraz, než jaký by korespondoval s novým ambiciózním projektem, a deklarace také na tuto situaci poukazuje: „Evropští výrobci čipů mají silnou technologickou pozici v oblastech, jako jsou vestavěné systémy pro automobilovou a průmyslovou výrobu, v mobilních sítích, včetně současných technologií 5G a rozvíjejících se 6G. Podíl Evropy na globálním trhu polovodičů ve výši 440 mld. eur je však jen kolem 10 %, a je tak stále více závislá na čipech vyráběných v jiných regionech světa.“
Signatáři prohlášení hodlají proto spolupracovat na posílení schopností Evropy, navrhovat a případně vyrábět novou generaci důvěryhodných procesorů s nízkou spotřebou energie pro aplikace ve vysokorychlostním připojení, pro automatizovaná vozidla nebo letecký a obranný průmysl, superpočítače a kvantové výpočty, a další iniciativy k posílení elektroniky. Zaměří se na design ekosystému, dodavatelské řetězce a průmyslové nasazení pokročilých polovodičových technologií, společné standardy a případně certifikaci pro důvěryhodnou elektroniku a na společné požadavky na zabezpečení čipů a vestavěných systémů v aplikacích, které spoléhají na čipovou technologii.
Ale zpět od snů a ambiciózních deklarací k realitě: Zatím jediným z výrobců, kteří dosáhli reálného pokroku v oblasti 2nm technologie, je tchajwanská společnost TSMC, která zahájila práce na jeho zvládnutí (konkrétně vývoj 2nm litografického procesu) na jaře loňského roku. Zatím intenzivně připravuje přechod na 3nm proces, kdy předpokládá zahájení masové výroby čipů založených na této technologii příští rok. A v momentu, kdy se jí to podaří, se technologický náskok před smělými deklaracemi opojenou Evropou opět zvýší.
 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 689 článek mě zaujal 154
Zaujal Vás tento článek?
Ano