hnv murr

Nejvýkonnější akademický superpočítač

Už příští rok by měl nastoupit do služby nejvýkonnější superpočítač na světě pro univerzity. Bude zaměřen zejména na výzkum umělé inteligence.

 
Ve spolupráci s University of Florida (UFL) ho vybuduje společnost Nvidia, jejíž čipy bude systém využívat. Univerzita uhradí 20 mil. dolarů na stavbu datacentra ze svých prostředků, 25 mil. dostane v rámci hardwaru, softwaru i službách od Nvidie, plus dalších 25 mil. dolarů dostala jako dar od spoluzakladatele firmy Chrise Malachowskeho.
Nový systém rozšíří možnosti stávajícího univerzitního superpočítače HiPerGator pomocí univerzální architektury Nvidia DGX SuperPOD, zjednodušující instalaci i správu, takže superpočítač by měl být k dispozici už začátkem letošního roku. Zjednodušení hraje důležitou roli i v provozu samotného počítače, který bude využívat nové výkonné karty Ampere s obvody přizpůsobenými pro jednodušší výpočty s nižší přesností, ale díky tomu s vyšší rychlostí, vhodné pro oblast AI, kterou je rovněž optimalizován výkon nového univerzitního systému. Ten by měl dosahovat „AI“ výkon 700 PFLOPS (pozor – nejde o hodnotu klasických petaflopů, měřených standardně pomocí tzv. linpacku, ale vlastní přepočet firmy Nvidia zohledňující právě technologii zjednodušených výpočtů), který bude UFL sdílet i s dalšími týmy z jiných univerzit.
 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 569 článek mě zaujal 142
Zaujal Vás tento článek?
Ano