hnv murr

Vše kromě výfukových plynů

Novinka v portfoliu společnosti STILL, kompaktní 80V elektrický vysokozdvižný vozík RX 60 s nosností 3,5 až 5 tun, otevírá nové možnosti s ohledem na výkonnost, náklady, efektivitu a ekologický provoz. 

 

Prakticky od svého založení před 100 lety se hamburský výrobce vysokozdvižných vozíků zaměřuje na inovativní spojení elektrické energie a mobility dle aktuální potřeby trhu. Například v poválečné době, kdy byl nedostatek pohonných hmot, přinesla rostoucí mobilita v roce 1946 velký úspěch nejdříve elektrickému plošinovému vozíku STILL EK 2000 a o několik let později prvnímu elektrickému vysokozdvižnému vozíku STILL EGS 1000. Po řadě úspěšných sérií vysokozdvižných vozíků v pozdějších letech je i v letošním roce, kdy si firma připomíná své jubilejní výročí, vývoj nejnovějších produktů této značky zaměřen na hlavní potřeby zákazníků ve vnitropodnikové logistice – vysoký výkon a optimální ergonomii při vynikající energetické efektivitě na principu „Zero Emission“.

 

Nejmladší elektrický silák
Do rodiny elektrických vysokozdvižných vozíků přibyl nový model s označením RX 60-35/50. Zákazníci tak mohou poprvé využít při přepravě těžkých břemen uvnitř budov i venku nové možnosti a výhody, které tato konstrukční řada s nosností 3,5 až 5 tun nabízí. Kromě hbitosti, obratnosti a vysokého komfortu jízdy přesvědčuje tento kompaktní model s 80V technologií působivým výkonem překládky a vysokou disponibilitou.
Řešení STILL Performancesystem představuje inteligentní propojení veškerých hardwarových a softwarových komponent pohonu pojezdu a zdvihu. V souladu s touto koncepcí je nový vozík RX 60-35/50 dokonale vyladěným komplexním souborem silných komponent pohonu a jemně ovládaných funkcí. V rámci této konstrukční řady je k dispozici sedm různých variant vozíků se vzdáleností těžiště břemene 500 mm (standardně) nebo 600 mm (na přání) vybavených jak klasickou trakční olověnou baterií, tak li-iontovou technologií. Ve všech třídách nosnosti je navíc dostupná i varianta High-Performance, která nabízí díky vyšší výkonnosti a většímu zrychlení ještě vyšší výkon překládky, jež se uplatní především v náročných profilech nasazení.
Menší bratr nejnovějšího zástupce nové konstrukční řady, vozík RX 60-25 s nosností 2,5 tuny, získal už loni v nezávislém testování, které zároveň dokumentovalo výkon překládky na úrovni srovnatelného dieselového vysokozdvižného vozíku, čelní pozici v žebříku přímé konkurence elektrických vysokozdvižných vozíků. Úspěšná koncepce pohonu byla následně převzata i pro nový vozík RX 60 s 5tunovou nosností, což umožnily dva výkonné třífázové pojezdové motory s aktivním chlazením v přední nápravě. Ve variantě High-Performance zajišťují dva motory o výkonu 11 kW ještě vyšší výkon. Oproti předchůdci je výkon pojezdového motoru zvýšen o 46 %. Protože mohou být oba motory poháněny i při plném rejdu, je vysokozdvižný vozík velmi obratný. Aktivní chlazení přizpůsobující účinnost dle potřeby zajišťuje vysokou termickou stabilitu i při maximálním výkonu překládky, přičemž zapouzdřené komponenty výkonové elektroniky a zdvihové a pojezdové motory jsou chlazeny robustními bezúdržbovými ventilátory s tepelným řízením zcela bez filtrů.

Impozantní dojezd a disponibilita
Vozík RX 60 dosahující rychlosti až 20 km/h je nejen hbitý, ale má i velkou výdrž. Díky režimu rychlého startu a automatické pružinové parkovací brzdě v kombinaci s intuitivním palubním počítačem STILL Easy Control je připraven k provozu během několika sekund a řidič má k dispozici okamžitě přehledně všechny informace i relevantní výkonnostní funkce.
Kapacita baterie 59,5 kWh nebo v li-ion provedení až 118,4 kWh a nízká spotřeba umožňují tomuto 5tunovému silákovi pracovat bez dobíjení kompletní dvě směny. V případě výměny baterie, když už na ni přijde čas, přichází další výhoda v osvědčeném konstrukčním řešení bočních dvířek prostoru pro baterie. Ocelová dvířka o tloušťce 4 mm velmi snadno otevře (až o 180°) jeden člověk, který také pomocí elektrického nízkozdvižného vozíku sám vymění baterie. Pro větší flexibilitu dodává výrobce na přání integrovanou nabíječku pro rychlé dobíjení během práce.

Dobrý výhled z ergonomické kabiny
Novinka RX 60-35/50 navazuje na úspěšnou koncepci řady RX 60 i v oblasti komfortu a bezpečnosti. Například pro větší bezpečnost při nastupování a vystupování má zvětšená stupačka protiskluznou nášlapnou hranu. Kabina řidiče je zvětšena směrem nahoru o 16 mm a zvětšil se i prostor pro nohy o ca 10 cm. Umístění pedálů umožňuje pohodlnou polohu nohou a ničím neomezený přechod mezi brzdovým a plynovým pedálem. Komfort přinesl i ergonomicky tvarovaný kryt baterie, takže i při zcela dozadu posunutém sedadle řidiče se zde lýtka nedotýkají.
Ergonomie pracoviště získává na významu nejen z hlediska komfortu obsluhy, ale také (a vlastně především) v kontextu bezpečnosti. Důležitou roli zde hraje zejména dobrý výhled řidiče do všech stran. Protože čím větší jsou břemena, tím musí být zabezpečen i lepší výhled na náklad. Extra velké zorné pole na přepravované břemeno a kolem zvedacího zařízení zajišťuje konstrukce profilů vlastního zvedacího zařízení optimalizující výhled. Neméně významnou roli ale hraje i nízká přední část a promyšlené umístění ovládacích prvků v kabině vozíku.

Inteligentní management
Výběr „správného“ vysokozdvižného vozíku dnes již není jen o značce a nosnosti. Mnohem větší důležitost je, jak v rámci příslušných podmínek ve firmě efektivně a ekonomicky uspořádat celou vnitropodnikovou logistiku, kde hraje významnou roli i výběr vhodného energetického systému. Ten se může lišit dle profilu nasazení a individuálních perspektiv – např. celkových provozních nákladů, trvalé udržitelnosti, digitalizace nebo servisu. Vedle olověných baterií s kapalným elektrolytem nyní získávají na významu především lithium-iontové baterie, které šetří zdroje vyšší účinností celého systému a je možné je rychle nabíjet.

 

 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 626 článek mě zaujal 170
Zaujal Vás tento článek?
Ano