hnv murr

Česká stopa v kosmu

Kromě toho, že jsme byli třetí zemí světa, jejíž občan se vypravil do vesmíru, se ČR už v rámci bývalého Československa účastnila, a nyní i samostatně podílí, na řadě kosmických projektů.

 

Aktuálně v ČR působí více než 35 firem, které vyrábějí přímo pro kosmické programy, a desítky dalších pro jejich subdodavatele. Několik se jich podílí na výrobě komponent pro připravovanou evropskou raketu Ariane 6, jiné pro výrobce a provozovatele satelitů apod.
V nové klatovské továrně společnosti ATC Space, dcery německého výrobce leteckých motorů Aerotech Peissenberg, se budou vyrábět prvky pro pomocné motory Ariane 6, tzv. boostery, což je urychlovací stupeň, který pomáhá vynést raketu na orbit.
Mostárna MCE Slaný už na kosmodromu ESA v Kourou dokončila tzv. deflektor, zařízení pro odvod horkých zplodin z raketových motorů. Podzemní systém odrazových ploch umístěný 25 m pod odpalovací rampou rozráží plyny do dvou výfukových kanálů, přičemž celá konstrukce musí po několik desítek vteřin, kdy motory pracují naplno, odolat extrémním teplotám až 3500 °C. Horké plyny proudící deflektorem při zážehu dosahují až trojnásobku rychlosti zvuku a jejich tlak až 10 bar.
Strojírensko-metalurgická firma Unex vyrábí pro nové mobilní odpaliště na kosmodromu ESA podvozkové sety. Zakázka zahrnuje celkem na 810 tun ocelových konstrukcí. Mohutné podvozky pro mobilní odpaliště v Uničově nejen vyrobí, ale i smontují včetně pohonů, elektrických komponentů a hydraulických rozvodů.
Další evropská raketa Vega vynesla z kosmodromu v Kourou 53 družic, které byly postupně uvolňovány z vypouštěcího zařízení neboli dispenseru, jejž vyrobila brněnská firma S.A.B. Aerospace. Jak uvedl její ředitel Petr Kapoun, na raketovém programu Vega se dosud podílelo jen šest zemí a Česko je sedmou, která se zařadila po bok kosmických velmocí.
ČR se významně podílí i na programu ESA Solar Orbiter. Na přípravě čtyř z celkem 10 přístrojů, jimiž je sonda vybavena, se podílelo pět českých týmů. Jde např. o řídicí software a napájecí zdroj pro spektrometr pro oblast rentgenového záření STIX, zrcadla pro teleskop pro pozorování a spektroskopii sluneční korony METIS, elektroniku pro senzor analyzátoru slunečního větru SWA a pro přístroj RPW k měření magnetického a elektrického pole, elektroniku digitálního vlnového analyzátoru TDS a napájecí zdroj.
Čeští odborníci vyvíjejí i lehké kompozitní materiály, které nahrazují tradiční metalické prvky, čímž umožňují šetřit náklady při vesmírných letech. Úspora 1 kg hmotnosti nosné rakety ušetří několik desítek tisíc eur. Speciální lepidla, tmely, elastomery, nátěry, kompozity apod. pardubické firmy Toseda, která je zaměřená na výzkum a vývoj polymerních a nanokompozitních materiálů pro kosmické a jiné náročné aplikace, musejí odolávat extrémním podmínkám. Světově unikátní jsou např. bezbarvé flexibilní polyimidové folie, které tvoří ochrannou vrstvu zrcadel satelitů nebo solárních panelů.
Kunovická firma 5M, zabývající se vývojem sendvičových materiálů, uspěla v tendru ESA a bude dodávat většinu strukturních prvků servisního modulu družice PLATO. Sendvičové panely musí splňovat vysoké nároky na mechanické vlastnosti a kvalitu při zachování co nejnižší hmotnosti a schopnosti provozu v extrémních podmínkách kosmu.

Věděli jste, že...
Izolační destičky, které byly schopné odolat extrémním teplotám (až 1200 °C) a umožnily realizovat projekt amerických raketoplánů, pomáhal vyvíjet a konstruovat český inženýr? Pokud vám jméno Antonína Novotného nic neříká, možná si vzpomenete na septimána Benetku z komedie: Škola, základ života. Ano, patent na toto řešení patří české prvorepublikové hvězdě stříbrného plátna.

 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 594 článek mě zaujal 150
Zaujal Vás tento článek?
Ano