hnv murr

Podavače tyčí od LNS – výkonnost, kvalita a spolehlivost

Firma LNS byla založena v roce 1973 ve švýcarském městečku Orvin, v centru hodinářského průmyslu.

 

Od lokálního dodavatele podavačů tyčí pro precizní hodinářskou výrobu se v průběhu necelých padesáti let vyprofilovala v globálního producenta příslušenství obráběcích strojů.
Kromě podavačů tyčí nyní LNS dodává dopravníky třísek, odsávání a filtraci olejové mlhy, systémy vysokotlakého chlazení a filtrace chladicích kapalin. Tak vzniklo heslo: „Veškeré příslušenství pro obráběcí stroje od jednoho dodavatele“.
Cílem je nabídnout zákazníkům jediné kontaktní místo pro celou řadu periferních produktů. Ať už na obchodní nebo technické úrovni, naši zákazníci mají vždy stejného partnera. LNS dnes zaměstnává přes 1100 pracovníků v devíti výrobních závodech na třech kontinentech. Společným jmenovatelem těchto produktů, které zahrnujeme do označení „příslušenství“, je výkonnost, kvalita, spolehlivost a snadné použití.

Podávací systém bez tření
V roce 1975 představila firma LNS přelomový podavač tyčí Hydrobar se stejnojmennou technologií pro vedení tyče. Jde o podávací systém s vodicí trubkou, která obsahuje olejovou lázeň. Když je tyč ve vodicí trubce v klidu, leží na spodní stěně trubky. Při otáčení se vytvoří olejový film okolo tyče a ta se přirozeně vystředí. Nevzniká žádné tření ani zahřívání a tyč je dokonale vycentrovaná. Systém Hydrobar může být v závislosti na průměru tyčí a typu podavače v provedení s trubkami nebo vodicími kanály ve tvaru písmene U. Vzhledem k tomu, že otáčky vřeten u soustruhů aktuálně stoupají až na 20 000 ot./min, je zapotřebí dokonalého vedení, které nebude generovat žádné vibrace a systém Hydrobar je proto tím nejlepším řešením. Dodnes je tento systém využíván u většiny podavačů tyčí LNS a také u některých konkurenčních výrobců.
LNS nezapře svůj původ ve vývoji strojů pro hodinářský průmysl. Proto průměry podávaných tyčí začínají už na 0,8 mm. Zástupcem této kategorie je např. léty osvědčený model Tryton 112, který vede tyče o průměru 1–12 mm v uzavřených trubkách. Tato technologie umožňuje bezpečné vedení i při velmi vysokých otáčkách vřetene. 28 trubek zajišťuje dlouhou dobu provozu stroje bez nutnosti doplňování tyčí do podavače. Technologie použitá na modelu Tryton je tak dokonalá, že se bez větších změn vyrábí již 40 let.

Největší podavač LNS
Na druhé straně jsou podavače tyčí LNS schopny pracovat s průměry až do 120 mm u krátkých podavačů a do 80 mm u dlouhých podavačů s délkou tyče až 4200 mm. V této kategorii byl loni představen model Ultra 80, největší podavač v portfoliu LNS. Jeho základ je tvořen 700 kg polymerbetonu, který dokonale tlumí vibrace vznikající při rotacích velmi těžkých tyčí. Pro snadnější obsluhu může být tento podavač vybaven nakladačem tyčí.
 
S více než 150 000 kusy nainstalovanými po celém světě jsou podavače tyčí LNS všeobecně ceněny za svou výjimečnou kvalitu a výkon. Dosahují maximální produktivity pro všechny typy soustruhů s pevným nebo posuvným vřeteníkem.
Od základního, po to nejvíce sofistikované vybavení, pokrývá nabídka produktů LNS všechny výrobní postupy a současně nabízí bezkonkurenční spolehlivost a flexibilitu díky systémům, které umožňují tu nejrychlejší výměnu průměrů na světě. Spolehlivost podavačů LSN dokazuje to, že není neobvyklé jejich použití na druhém nebo dokonce třetím stroji za dobu více než 30leté služby.
Všechny produkty švýcarského výrobce LNS dodává na český a slovenský trh firma technology-support. Instalace a servis zajišťují technici s více než 10letou praxí s těmito produkty.

Milan Hnídek

 
Publikováno: 15. 12. 2020 | Počet zobrazení: 913 článek mě zaujal 211
Zaujal Vás tento článek?
Ano