hnv murr

Pila, která má vždy ostré zuby

Rodinná rakouská firma Boehlerit ze skupiny Brucklacher group uvedla letos na trh pozoruhodnou novinku v podobě pilového systému SawTec 2.0 s vyměnitelnými břitovými destičkami a také další inovativní řešení pro obrábění.

 

Systém SawTec 2.0, který rakouský výrobce charakterizuje jako inteligentní a pokročilé řešení obrábění, řeší jeden z dosavadních problémů pilových obráběcích nástrojů, používaných ve strojírenském průmyslu k řezání tyčí, bloků, trubek, kolejnic, profilů apod.
Ve většině případů jsou zuby u pilových kotoučů ke své základně pájeny, což není právě ideální ekonomické řešení kvůli vysokým nákladům na přebrušování a logistiku, a to zejména u velkých průměrů kotoučů. Inovativní nástrojový systém SawTec 2.0 nyní nabízí řešení právě pro velké průměry – využívá šroubovatelné vyměnitelné zuby. Mezi jeho hlavní výhody patří rychlá a snadná výměna destiček, takže pilu lze udržet neustále v dokonale ostrém stavu. Díky patentovanému systému upevnění SawLock je zaručena přesnost, stabilita a vysoký stupeň flexibility. Kromě toho je dostupná řada geometrií zubů vhodných pro řezání jednotlivých typů materiálů, jako ocel, nerezová ocel, vysokoteplotní slitiny apod. Základní „startovací“ program zahrnuje aktuálně destičky o šířce 9 mm dostupné ve třech geometriích (SP, SM, SS) a dvě jakosti řezných materiálů (BCP40X a BCM40X) vhodných pro řezání zmíněných těžkoobrobitelných materiálů.
Podle výrobce lze s nejmodernějšími vyměnitelnými destičkami opatřenými moderními povlaky při vyšší řezné rychlosti zvětšit plochu řezu v m2 až o 200 %. Pilové kotouče jsou standardně dostupné v rozsahu od D600 do 1500 mm, středový upínací otvor se řeší individuálně dle potřeb zákazníka.

 

Zapichování a upichování za běžnými možnostmi
Nejde však o jedinou novinku ve výrobním programu rakouského výrobce obráběcích nástrojů. Firma např. vyvinula efektivní řešení pro zapichování a upichování neobvyklých výrobních požadavků a představila komplexní nástrojový systém VBD pro těžké zapichování, který umožňuje zvládnout výjimečné výrobní aplikace v široké škále nástrojů a jakostí.
Nový zapichovací program VBD pro těžké obrábění nabízí vysokou stabilitu, velké hloubky zapichování, přesné a funkční polohování, velký výběr řezných geometrií a jakostí, vhodných pro různé druhy materiálů. Jde o inovativní řadu nástrojů pro axiální zapichování konstruovaných jako modulární systém, kde mohou být jednotlivé držáky VBD jednoduše měněny. Kromě rozmanitosti nabízí tento mechanismus opakovanou upínací přesnost a vysokou stabilitu, která je přitom díky speciálním upínacím čepům prakticky rovnocenná stabilitě monolitního nástroje, přičemž poskytuje potřebnou flexibilitu při používání. V závislosti na konstrukci nástroje lze při šířkách zápichu 8–12 mm realizovat radiální hloubku do 500 mm a axiální hloubku zápichu do 100 mm.

Efektivní vnitřní odhrotování trubek
Boehlerit vyvinul rovněž pozoruhodný systém vnitřního odhrotování. Pro náročné aplikace v různých průmyslových odvětvích, jako je automobilový nebo ropný průmysl, se často používají svařované trubky s podélným švem. Pro splnění vysokých nároků na pevnost a tvarovou toleranci je potřeba hrot svaru v mnoha případech odstranit již při výrobě potrubí. Nové vnitřní řezací kroužky firmy Boehlerit poskytují optimální řešení pro čisté a efektivní vnitřní odhrotování svařovaných trubek a představují ideální doplněk ke stávajícím nástrojům pro opracování svařovací hrany, konců rour a závitování. Nabízejí celou řadu výhod a zaručují tak ekonomickou efektivitu, přesnost a vysoký výkon na celé čáře. Díky otočnému kroužku mohou být odhrotovací nástroje nejen vícenásobně aplikovány, ale mají i optimalizovanou řeznou geometrii a odpovídající povrchovou úpravu pro vysokou trvanlivost a úzké tvarové tolerance na dokončené trubce. Vnitřní řezací kroužky jsou kompatibilní s nejběžnějšími odhrotovacími nástrojovými systémy na trhu, a jsou k dispozici v obvyklých rozměrech pro trubky od průměrů 12 až do 130 mm (řezací kroužky 6 až 50 mm).

www.boehlerit.com

 
Publikováno: 15. 12. 2020 | Počet zobrazení: 698 článek mě zaujal 158
Zaujal Vás tento článek?
Ano