hnv murr

Nové vstřikovací stroje ENGEL

Již zanedlouho představí společnost ENGEL konstrukční řadu nové generace plně elektrických vstřikovacích strojů e-mac s náročnou výrobou hrotů pipet. A také kompaktní novinku s maximální flexibilitou.

 

Na přesnosti vstřikovacího procesu velmi závisí kvalita hrotů pipet. Dlouhá jádra ve formě vyžadují absolutně přesné pohyby upínacích desek při otvírání i zavírání. Plně elektrické vstřikovací stroje najdou využití především v tomto segmentu, kde při volbě stroje rozhoduje hospodárnost.
S novými stroji e-mac má nyní společnost ENGEL ve svém programu plně elektrický vstřikovací stroj, který v sobě spojuje vysoký výkon a energetickou efektivitu s maximálně kompaktní konstrukcí. Díky tomu může zajišťovat i v regulovaném čistém prostoru nejnižší kusové náklady.
Nyní společnost ENGEL ještě více snížila nároky na instalační prostor pro stroje e-mac. Optimalizovanou pákovou geometrií stroje e-mac 265/180 se docílilo o 450 mm kratšího provedení než u dosavadního 180tunového stroje, aniž by se zkrátila dráha otevření. Z plně elektrických strojů na trhu je celá konstrukční řada strojů e-mac nové generace ve svém výkonovém segmentu celosvětově nejkompaktnější.
Veškeré pohyby stroje e-mac – včetně pohybů trysky a vyhazování – jsou zajišťovány elektrickými servopohony. Tím stroj dosahuje vysokého stupně celkové efektivity. V případě potřeby lze do rámu stroje integrovat servohydraulický agregát, který nevyžaduje další místo.
Vstřikovací agregát byl od základu nově vyvinut se zaměřením na ještě vyšší dynamiku. Je k dispozici ve třech výkonnostních stupních. Stroj tak lze přesně přizpůsobit požadavkům, aby bylo možné pro nejrůznější aplikace dosáhnout vždy maximální celkové efektivity.

Plně automatický na nejmenším půdorysu
Stroj e-mac 180 nové generace prokazuje výkonnost při výrobě hrotů pipet z polypropylenu v přesné 64místné formě od švýcarské firmy Tanner. Čas cyklu se pohybuje kolem šesti sekund, tedy v rozsahu, kdy stroje e-mac plně projevují své silné stránky. Pro přesné aplikace s časy cyklu nad čtyři sekundy představuje e-mac v segmentu plně elektrických vstřikovacích strojů často nejekonomičtější řešení. Kromě lékařské techniky nachází využití v oblasti balení, teletroniky a technického vstřikování plastů.
Automatizace navíc přispívá k velmi malému půdorysu představované výrobní jednotky. Lineární robot ENGEL viper 20 odebírá 64 hrotů pipet z formy a předává je do integrované kompaktní buňky k odkládání s roztříděním podle kavit. Novou automatizační buňku lze individuálně konfigurovat. Zahrnuje automatizační komponenty a následné procesní jednotky, jako např. kontrolu kvality, trayserver nebo měnič boxů, a je přitom výrazně užší než běžné ochranné ohrazení. Její standardizovaná konstrukce umožňuje při změně produktu rychlejší přípravu zařízení.

Inteligentní asistence zvyšuje stálost procesu
Na přání dodává ENGEL výrobní jednotky ušité přesně na konkrétní aplikaci, které kromě vstřikovacího stroje a automatizace zahrnují také řešení pro digitalizaci a propojení. Pro výrobu hrotů pipet je výrobní jednotka vybavená asistenčními systémy iQ weight control a iQ flow control.
Zatímco iQ weight control upravuje pro každý vstřik objem taveniny a tím zajišťuje konstantní kvalitu vstřikovaných výrobků, iQ flow control automaticky reguluje teplotní rozdíly v distribučním okruhu chladicí vody. Software k tomu používá měřené hodnoty zjišťované elektronickými rozdělovači temperovací vody e-flomo. Výsledkem jsou konstantní poměry temperace a výrazně lepší energetická účinnost, neboť i otáčky čerpadel v temperačních přístrojích e-temp jsou automaticky regulovány podle potřeby.

 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 689 článek mě zaujal 164
Zaujal Vás tento článek?
Ano