hnv murr

Intec a „Z“ v novém termínu

Moderní lipské výstaviště bude hostit – tentokráte v novém termínu – tandem dvou významných akcí: mezinárodní subdodavatelský veletrh Zuliefermesse, známý pod označením „Z“, a strojírenský veletrh Intec.

 

S jedinou vstupenkou budou moci návštěvníci dvou vzájemně navazujících veletrhů, které proběhnou příští rok od 2. do 5. března v Lipsku, získat nejnovější informace o výrobní technice pro strojírenství a výrobě dopravních prostředků i subdodavatelské nabídce od nejmenšího komponentu po kompletní zástavbové celky.
Aby bylo podobné akce vůbec možné pořádat, připravili organizátoři pro ochranu zdraví vystavovatelů, návštěvníků i zaměstnanců veletrhů propracovaný hygienický koncept, který byl schválen příslušnými úřady. Mezi jeho základní principy patří dodržení 1,5m odstupu, hygienická pravidla a také usměrňování proudu návštěvníků.

Království subdodavatelů
Veletrh „Z“, zaměřený na průmyslové subdodávky, patří k předním akcím této branže v Evropě. Pořádající společnost Leipziger Messe jej organizuje již popatnácté. Díky tomu disponuje kompetencemi a zkušenostmi, které umožňují nabídnout vystavovatelům služby doslova na míru. Se svou specializací je tak tento veletrh důležitou platformou pro evropské dodavatele hledající konkrétní spolupráci a zakázky.
Těžiště veletrhu spočívá v subdodávkách pro automobilový průmysl, výrobu dopravních prostředků, včetně kolejových vozidel, strojírenství a další průmyslové obory – např. elektrotechniku a elektroniku, výstavbu energetických zařízení, zpracování plastů, výrobu zemědělských strojů, leteckou dopravu, lékařské přístroje, optický průmysl aj. Svoji nabídku prezentují zejména subdodavatelé ze střední fáze produkčního řetězce, který zahrnuje např. komponenty, polotovary, hotové díly, kompozitní materiály, nástroje, pracovní pomůcky pro výrobu dílů, plnicí, spojovací a montážní procesy a postupy pro např. montáž, testování, procesy, služby apod.

Zaostřeno na strojírenství a automatizaci
Mezinárodní veletrh Intec patří k předním veletrhům kovozpracujícího průmyslu obráběcích strojů a automatizace výroby v Německu i v Evropě. Představuje reprezentativní a kompletní nabídku v celém spektru strojů a zařízení pro kovoobrábění, přičemž těžiště tvoří obráběcí stroje, systémy pro přípravu a finalizaci automatizované výroby. Svou nabídku v této branži na něm prezentují jak celosvětově působící koncerny, tak i inovativně zaměřené malé a střední firmy, ale i výzkumná zařízení, instituce a univerzity. Vedle standardní nabídky obráběcích strojů a obráběcích center se prezentují i specializované firmy nabízející inovativní řešení „na míru“ a jednoúčelové stroje.
Pod mottem „Inovace – Technologie – Výroba“ se představí novinky z širokého spektra výrobních zařízení pro moderní průmysl – od obráběcích strojů a nástrojářských systémů, strojů na zpracování plechů, lisů a tvářecích strojů přes výrobní linky a strojírenská centra až po speciální nástroje, výrobní automatizaci a robotiku. Své místo mají i měřicí technika a systémy řízení kvality. V expozicích bude zastoupena i výrobní technika pro produkci zařízení na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, skladová a manipulační technika a průmyslové služby.

Ideální kombinace přináší efektivní synergii
Profily obou veletrhů a kombinace těchto průmyslových přehlídek zajišťují výrazné synergie. S nabídkou obráběcích strojů a automatizační techniky se tak veletrh Intec s veletrhem Zuliefermesse výborně doplňuje – mj. i proto, že právě strojírenská branže je jedním z nejvýznamnějších cílů subdodávek. Nabízejí vystavovatelům i návštěvníkům společné působení hned v několika úrovních.
Jak konstatují organizátoři, tato efektivní platforma je ideální pro tvorbu strategických partnerství, dodavatelských aliancí a řetězců, stejně jako pro inovativní transfer technologií. Nejen že profesionálové tvoří téměř kompletní portfolio návštěvníků (podíl odborných návštěvníků činil podle statistik organizátorů na posledním ročníku plných 99 %!), ale jde vesměs o lidi s rozhodovacími pravomocemi, jako jsou jednatelé a firemní management, pracovníci nákupu a zásobování, specialisté z výroby, výzkumu, vývoje a konstrukce, řízení kvality či údržby a logistiky. Expozice posledních veletrhů „Z“ a Intec si jich prohlédlo více než 24 400.

Odborný program pro budoucnost
Nedílnou součástí veletrhů bývá i přidružený doprovodný program, v rámci kterého proběhne na veletrhu „Z“ i soubor inovačních přehlídek Pódium pro inovace.
Zvláštní program „Aditivně + Hybridně – Výroba v procesu změny“ přiblíží aditivní výrobní postupy, které otevírají pro průmyslovou produkci úplně nové cesty, ať už jde o zpracování kovů, nebo nových kompozitních materiálů.
Další speciální přehlídka: „Senzorika – Cesta k inteligentní výrobě a smart produkci“ představí praktické příklady a oblasti použití moderní senzorové techniky, bez níž by dnes celá řada automatizovaných řešení vůbec nebyla možná. Třetím klíčovým odborným tématem s přesahem do budoucnosti je „Průmysl palivových článků – přidaná hodnota pomocí vodíku“ navazující na úspěšné odborné fórum z předchozího ročníku zaměřené na systémy mobility budoucnosti. Právě Sasko se angažuje jako technologické centrum pro využití vodíku a palivových článků. Partnerem pro toto odborné téma je Fraunhofer Institut für Werkzeugmaschinen und Umformtechnik (IWU) a síťová organizace HZwo.

Podpora mezinárodní spolupráce
Veletrhy Intec a „Z“ nabízejí profesionální rámec pro navázání a další rozvoj obchodních vztahů i v mezinárodním měřítku. K tomu slouží celá řada osvědčených akcí ve spolupráci s dlouholetými partnerskými organizacemi, jako např. kooperační burza „CONTACT: Business Meetings“ pořádaná organizací Enterprise Europe Network.
Pod heslem „Welcome to Saxony“ je hned první den veletrhu na programu mezinárodní kooperační fórum s účastníky z Německa, Česka, Polska a dalších zemí. Přímo ve veletržní hale bude pro tyto zahraniční návštěvníky fungovat Business-Lounge Saxony provozovaná organizací na podporu saského hospodářství. Pro oslovení potenciálních zákazníků v tomto významném německém průmyslovém regionu tak představuje dvojice veletrhů ideální prezentační platformu i pro české vystavovatele.

 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 697 článek mě zaujal 180
Zaujal Vás tento článek?
Ano