hnv murr

Plastové implantáty nové generace

Nový biokompatibilní termoplast kombinuje tuhost a zpracovatelnost. Využití by měl najít hlavně v implantátech.

 
Biokompatibilní polymery jsou široce používány v medicíně od tkáňového inženýrství po zdravotnická zařízení. Přestože bylo dosaženo velkého pokroku v oblasti resorbovatelných (vstřebatelných) materiálů, které se časem v těle rozkládají, stále existuje jen hrstka neresorbovatelných polymerů, které lze použít pro dlouhodobější aplikace, konstatuje zpráva z Univerzity v Birminghamu, informující o úspěchu jejích vědců. Britští výzkumníci vyvinuli nový, pevný termoplastický biomateriál, který je stejně tvrdý jako nylon, není krystalický, a je snadno zpracovatelný a tvarovatelný.
Nový biokompatibilní termoplast, který jeho tvůrci popsali v časopisu Nature Communications, je druhem nylonu, jehož vlastnosti tvarové paměti umožňují roztažení a formování, který se ale po zahřátí vrací do původního tvaru. To je užitečné pro zdravotnické aplikace, jako jsou kostní náhrady, kde minimálně invazivní chirurgické techniky vyžadují flexibilitu v materiálech použitých pro implantáty.
Tým univerzitních chemiků zkoumal způsoby využití stereochemie – dvojné vazby v páteři polymerního řetězce – k manipulaci s vlastnostmi polyesterů a polyamidů. Materiál lze vyrobit standardními chemickými postupy a nabízí stabilní, dlouhodobou možnost s mechanickými vlastnostmi, které lze vyladit pro různé konečné produkty. Nabízí některé skutečně výrazné výhody oproti stávajícím výrobkům používaným k výrobě zdravotnických prostředků, jako jsou náhrady kostí a kloubů. Podle vědců by mohl nabídnout nákladově efektivní, univerzální a robustní alternativu na trhu zdravotnických prostředků.
Významnou výhodou materiálu je jeho amorfní struktura. U mnoha plastů, včetně nylonu, je houževnatost často závislá na jejich semikrystalické struktuře, což ale ztěžuje jejich tvarování a formování. Vyvinutý plast je stejně odolný jako nylon, ale díky způsobu, jak vědci použili stereochemii k řízení návrhu bez krystalického zpracování, umožňuje mnohem snazší manipulaci.
 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 588 článek mě zaujal 147
Zaujal Vás tento článek?
Ano