hnv murr

„Bublinkové“ plasty pro lehké díly

Firma Kraiburg uvedla na trh první extrémně lehké termoplastické elastomery bez pěnových plnidel na světě pro sofistikované komponenty, které výrazně šetří hmotnost vyráběných dílů.

 

Aby výrobci automobilů dále snížili emise CO2 z vozidel a zlepšili spotřebu paliva, hledají extrémně lehká řešení, zejména pro neodpruženou hmotnost ve vozidlech. Nižší hmotnost má však rozhodující roli i v jiných odvětvích, jako jsou letectví, drony, elektrické nářadí, ale i textil či sportovní, rekreační a outdoorové předměty. Pro jejich výrobu se proto často používají expandované materiály včetně TPE, ale aby se dosáhlo rovnoměrné kvality povrchu bez zvlnění, jsou vyžadovány přísné postupy řízení procesů.
Německý výrobce plastů vyvinul inovativní materiálovou technologii, která umožňuje výrobu termoplastických elastomerů (TPE) s velmi nízkou hustotou. Jejím základem je využití miniaturních skleněných bublinek partnerské firmy 3M pro materiály s velmi nízkou hustotou mezi 0,7 a 0,9 g/cm³, což umožňuje výrobu extrémně lehkých tenkostěnných dílů, které poskytují vynikající povrchy a jsou schopné odolat vysokému mechanickému zatížení. Mikroskopické duté kuličky jsou vyrobeny z chemicky stabilního borosilikátového skla, které je nerozpustné ve vodě. Rovnoměrně se rozprostírají v matici TPE a pomáhají zvyšovat rozměrovou stabilitu.
„Skleněné bublinky 3M byly testovány jako plnivo pro snížení hmotnosti v různých tvrdých termoplastech, ale naše nová lehká technologie je používá poprvé v TPE. Díky spolupráci s 3M jsme dokázali vyvinout formule, které nejen splňují náročné požadavky na lehkou konstrukci a kvalitu, ale otevírají i zcela nové trhy pro komerční využití lehčených TPE,“ konstatuje Martina Hetterich z firmy Kraiburg.
S novými lehkými termoplasty lze hospodárně pracovat na zavedených vstřikovacích strojích a extruderech. Kromě výrazných úspor hmotnosti (viz tabulka) a velmi homogenních povrchů nabízejí i vynikající hodnoty nastavení komprese a odpad vytvořený při výrobě lze přímo recyklovat.
K dispozici jsou tři nové série prvních TPE tohoto typu:

- Thermolast K LW/UV (lehký + UV odolnost) je určený speciálně pro součásti exteriéru vozidla.

- Thermolast K LW/CS/UV (lehký + zvýšená sada komprese + UV stabilita) s vynikající odolností a přilnavostí k polypropylenu, díky čemuž je zvláště vhodný pro různé těsnicí aplikace.

- Thermolast K LW/PA (lehký + přilnavost k polyamidům), také s nehořlavou klasifikací HB podle UL94. Je ideální např. pro elektrické nářadí.

 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 671 článek mě zaujal 173
Zaujal Vás tento článek?
Ano