hnv murr

Senzor hlídá potraviny

Inženýři MIT navrhli senzor, který pomocí jemných mikrojehliček monitoruje potraviny, zda nevykazují známky znehodnocení a bakteriální kontaminace.

 

Nový senzor je založen na technologiích společností Marelli, jejíž laboratoř vytvořila razítko na bázi hedvábí, které proniká obalem, a firmy Hart, která vyvinula techniku floxografie a realizovala mikroskopické vzory umožňující vyrábět levnou tištěnou elektroniku a senzory.
Design senzoru podobný suchému zipu sestává z řady mikroiehel, vyrobených z jedlého hedvábí, které je netoxické a dostatečně mechanicky odolné, aby proniklo širokým spektrem materiálů. Vědci je získali z roztoku hedvábného fibroinu, proteinu extrahovaného z kokonů můr, nalitého do silikonové formy, z níž po vysušení odloupli matrici ca 1,6 mm dlouhých mikroiehliček, o průměru 600 mikronů.
Jsou navrženy, aby nasávaly tekutinu do zadní části senzoru, potištěného dvěma typy specializovaného „bioinkoustu“. První, citlivý na hladiny pH, mění barvu při kontaktu s tekutinou o určitém rozmezí pH, což signalizuje, že se jídlo pokazilo, druhý, obsahující protilátky citlivé na E. coli, se zbarví, když detekuje patogenní kontaminující bakterie.
Vědci připojili senzor k filetu ze syrových ryb a po necelém dni se část senzoru potištěná snímajícím bioinkoustem změnila z modré na červenou – signál, že ryby byly kontaminovány. Za další hodiny změnila barvu i složka citlivá na pH, což ukázalo, že se zkazily.

Jennifer Chu, MIT

 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 639 článek mě zaujal 163
Zaujal Vás tento článek?
Ano