hnv murr

Měsíc, jak jste ho ještě neviděli

Vědcům se podařilo poprvé v historii kompletně zmapovat celý lunární povrch Měsíce. Využili historická data doplněná o aktualizované informace z nejnovějších satelitních misí.

 

K vytvoření nové digitální mapy nazvané „Sjednocená geologická mapa Měsíce“ použil tým vědců informace získané ze šesti regionálních map zachycujících dílčí oblasti měsíčního povrchu, které byly pořízené v éře kosmického programu Apollo a aktualizované nedávnými satelitními misemi na Měsíc.
Výzkumníci z oddělení Astrogeologického vědeckého centra Amerického geologického průzkumu (USGS), NASA a Lunárního planetárního institutu přepracovali stávající historické mapy jejich sloučením s moderními datovými soubory a vyvinuli nový popis měsíčních skalních vrstev. Data pro rovníkovou oblast Měsíce pocházela z pozorování v rámci projektu Terrain Camera při nedávné misi SELENE (Selenological and Engineering Explorer) pod vedením Japonské agentury pro průzkum vesmíru (JAXA), zatímco údaje pro severní a jižní póly byly doplněny o údaje pořízené výškoměrným laserem NASA Lunar Orbiter Laser Altimeter. Centrum USGS uvedlo, že cílem bylo vysvětlit všechny oblasti Měsíce včetně tmavších a světlejších bodů, aby pomohlo vědcům i NASA.
Vytvoření mapy bylo poměrně komplikovanou záležitostí, vzhledem k tomu, že velká část historického mapování byla prováděna různými skupinami (přičemž byly použity mírně odlišné metody) a v regionálních měřítcích, takže teoreticky stejné mapy by se neshodovaly.
Výsledkem více než 10letého úsilí věnovaného tomuto projektu jsou fascinující barevné mapy, které ukazují drsný povrch našeho kosmického souseda s vyčerpávajícími detaily. Digitální lunární mapa je nyní k dispozici online a ukazuje geologii Měsíce v drobných detailech v měřítku 1 : 5 000 000. Bude sloužit jako definitivní plán povrchové geologie Měsíce pro všechny budoucí lidské mise na Měsíc a poskytne neocenitelné údaje pro vědce studující 4,5 miliardy let starou historii nejbližšího souseda planety Země.

Petr Přibyl

 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 931 článek mě zaujal 217
Zaujal Vás tento článek?
Ano