hnv murr

Je možné vyrobit čistý vysušený stlačený vzduch bez oleje s minimálními náklady?

Tuto otázku si jistě kladou mnozí výrobci v potravinářském, farmaceutickém či jiném odvětví potřebujícím k zabezpečení kvality svých výrobků stlačený vzduch o vysoké kvalitě bez oleje třídy 0 a s hlubokým tlakovým rosným bodem –40 °C.

 

Společnost Atlas Copco, na základě více jak 60letých zkušeností s výrobou bezmazných šroubových kompresorů a 50letých zkušeností s výrobou adsorpčních rotačních bubnových sušiček, uvedla na trh inovativní řadu kompresorů ZR75-160VSD+ s integrovanými sušičkami iMDG450. Tyto kompresory tak mohou být odpovědí na zmíněnou otázku.

V čem spočívá inovativní řešení a proč jsou parametry kompresorů tak výjimečné?

Maximální energetická účinnost – špičkové bezmazné šroubové elementy řady ZR nové generace poskytují optimální kombinaci vysokého výkonu (FAD) s minimální spotřebou energie. Dostatečné chlazení, malé poklesy tlaku a mimořádně účinná pohonná soustava, to je zdroj maximální efektivity celého kompresoru.

Motor s vysokou účinností – motor IP66 je chlazený vodou s vnitřním permanentním magnetem a olejem mazanými ložisky. Nabízí prvotřídní účinnost (IE5 – 97 %), naprostou spolehlivost a úplnou regulaci mezi 15 a 100 % maximálního výkonu. Disponuje nastavitelnou rychlosti pro úsporu energie při sníženém odběru vzduchu. 

Optimální řízení – zabezpečuje duální motorový pohon se sofistikovanou technologií Atlas Copco s variabilními otáčkami. Díky neustálé optimalizaci otáček motoru je zajištěn optimální výkon pro jednotlivé hodnoty tlaku a průtoku. Je zabezpečena nižší energetická spotřeba, provozní náklady i dopad na životní prostředí.

s kompresorem ZR poskytuje Atlas Copco mimořádné řešení bez skrytých nákladů. Zcela integrovaná sestava připravená k okamžitému použití zahrnuje interní potrubí, chladiče, motor, mazací a řídicí systém.
Verze Full Feature dokonce integruje adsorpční sušič iMDG450, aby poskytovala stlačený vzduch o vysoké kvalitě. Instalace je jednoduchá a doba nutná k uvedení do provozu je krátká. Není vyžadován žádný externí zdroj vzduchu pro přístroje. Jednotku stačí jen zapojit a spustit.

Jaké jsou další výhody?
100% čistý vzduch bez příměsi oleje (třída 0)   
• Prvotřídní kompresní element nejnovější generace.
• Unikátní konstrukce těsnění Z zaručuje certifikovaný 100% čistý vzduch bez příměsí oleje.
• Prvotřídní povrchová úprava rotoru od společnosti Atlas Copco pro vyšší účinnost a životnost.
• Kompaktnější, vylepšené profily rotorů a chladicí pláště umožňují dosahovat maximální účinnosti a odolnosti.

Vylepšený monitorovací systém s dotykovou obrazovkou   
• Uživatelsky optimalizovaný systém Elektronikon Touch nabízí rozšířené možnosti připojení.
• Integruje chytré algoritmy pro optimalizaci tlaku systému a maximalizaci využití energie.
• Zahrnuje ohlášení upozornění, plánování údržby a online vizualizaci stavu zařízení.

 

 

 

Spolehlivé chlazení   
• Chladič s vysoce účinným odlučovačem vody zvyšuje spolehlivost.
• Chladiče s větším povrchem z nerezové oceli zajišťují skvělý výkon po dlouhou dobu.
• Potrubí s hvězdicovým profilem z dvakrát anodizovaného hliníku je chráněno proti korozi.
• Snadná demontáž pro údržbu.

Využití odpadního tepla (Energy Recovery)  
Vodou chlazená konstrukce bezmazného šroubového kompresoru ZR75-160VSD+ s možností využití odpadního tepla zachycuje veškeré toto teplo ze stlačeného vzduchu a olejového systému. Celková energie využitá jako horká voda o teplotě až 90 °C odpovídá 80–105 % příkonu energie, a to v závislosti na reálných podmínkách v závodě a tlaku v systému stlačeného vzduchu.
Ve většině průmyslových podmínek je to 90–95 %.

Kompaktní provedení

• Jeden z nejmenších půdorysů na trhu.
• Šetří prostor při instalaci.
• Nejvyšší poměr výkonnosti k zastavěné ploše.
• Snadná modernizace stávajících instalací.

Typ kompresoru*Délka (mm)*Šířka (mm)*Výška (mm)
ZR 75 až 160 VSD+*2030*1660*2000
ZR 75 až 160 VSD+ FF (iMD a iMDG)*3430*1660*2000


Adsorpční rotační bubnová sušička (i)MDG450
Na úvodní otázku, jestli je možné vysušit stlačený vzduch na tlakový rosný bod –40 °C s minimálními náklady, to znamená bez vnějších energetických nároků a jakékoliv ztráty stlačeného vzduchu, jsou odpovědí právě adsorpční sušičky (i)MDG využívající kompresní teplo pro regeneraci (H.O.C. – Heat Of Compression). Sušičky mohou být dodávány samostatně anebo jako integrované (i).
Vysvětlení spočívá zejména v patentovaném řešení, kdy k regeneraci dochází horkým a zároveň suchým vzduchem a také ve správném návrhu průtočných částí a výměníků.

Závěr
Provozem nové řady kompresorů řady ZR75 až 160VSD+ s integrovanou sušičkou iMDG lze ušetřit 10–35 % elektrické energie, a to nejenom díky efektivnímu způsobu sušení, ale také díky použití všech zmíněných inovativních technologií.

Ing. Martin Jukl, Atlas Copco

Průtok vzduchu kompresorem a integrovanou sušičkou iMDG450
(krok za krokem)
• Vzduch je nasáván do kompresoru přes vstupní filtr, ve kterém se vyčistí.
• V prvním kompresním stupni se tlak vzduchu zvýší na střední úroveň a následně se vzduch ochladí v mezichladiči. Po opuštění mezichladiče projde vzduch přes systém odlučování vlhkosti a následně vstoupí do vysokotlakého stupně.
• Ve vysokotlakém stupni se aktuální tlak upraví na konečnou úroveň.
• Horký vlhký stlačený vzduch na výstupu vysokotlakého stupně proudí přes tlumič vibrací s integrovaným zpětným ventilem do výměníku tepla vzduch/vzduch modulu iMDG a dále přes dochlazovač, ve kterém se ochladí. V důsledku toho dojde k oddělení vlhkosti, která je následně odstraněna.
• Plný průtok (100 %) ochlazeného vlhkého stlačeného vzduchu je před vstupem do sušiče smíchán s ochlazeným regeneračním vzduchem (40 %) v trysce. Plný průtok (100 %) suchého vzduchu s garantovaným rosným bodem opustí kompresor přes přírubu výstupní přípojky.
• Část suchého vzduchu (40 %) směřuje do výměníku tepla vzduch/vzduch modulu iMDG, kde je odebíráno teplo z přiváděného horkého vlhkého stlačeného vzduchu. Tento suchý a teplý regenerační vzduch vstoupí do regenerační sekce bubnu, přičemž projde regeneračním chladičem, ve kterém se ochladí. V důsledku toho dojde k oddělení vlhkosti, která je následně odstraněna. Poté je tento vzduch smíchán s přiváděným ochlazeným vlhkým stlačeným vzduchem.

 

 
Publikováno: 14. 7. 2020 | Počet zobrazení: 1091 článek mě zaujal 218
Zaujal Vás tento článek?
Ano