hnv murr

Konstrukční hliníkový systém pro průmyslové aplikace...

Systém hliníkových konstrukčních prvků a profilů umožňuje snadnou a rychlou stavbu rámů jednoúčelových strojů, paletových dopravníků, ochranných oplocení, zásobovacích regálů a dalších zařízení pro potřeby průmyslové výroby.

 

S tímto konstrukčním stavebním systémem přišla jako první na světě společnost Bosch ve druhé polovině 20. století. Základem stavebnice je eloxovaný konstrukční profil z hliníkové slitiny s T-drážkami po obvodu a několik spojovacích prvků. Konstrukční systém se plně osvědčil a dodnes jej společnost, nyní již Bosch Rexroth, vyrábí a prodává úspěšně po celém světě. Výrobní pracoviště tak lze snadno přizpůsobovat potřebám zkracujících se výrobních cyklů, automatizaci výroby nebo změně vyráběného sortimentu.
V současnosti řada konstrukčních profilů zahrnuje více než 100 typů, jimiž jsou pokryty všechny běžně používané velikostní řady od 20 až do 100 mm. Sortiment spojovacích prvků tvoří téměř tři desítky různých komponent, které umožňují spojení profilů s opracováním i bez opracování konců profilů. Konstrukční profily mají optimalizovaný průřez a je možno jimi vést a akumulovat tlakový vzduch, případně vakuum.

Bohaté příslušenství
Společnost Bosch Rexroth nezůstala pouze u profilů a spojovacích prvků, ale do svého sortimentu přidala také velmi rozsáhlé příslušenství užitečné pro konstrukci a stavbu montážních pracovišť, jako jsou např. průmyslová neoslňující svítidla, elektrické zásuvkové lišty, držáky nářadí, ergonomické zásobníky materiálu, informační tabule, balancéry, loketní opěrky, držáky LCD monitorů, otočné pracovní židle, gravitační skluzy, vybavení pro antistatická pracoviště, zvedáky materiálových beden, hliníkové kabelové žlaby a řada dalších komponent.

Dopravníkové systémy
Na bázi hliníkového konstrukčního profilu byly rovněž vyvinuty paletové dopravníkové systémy TS 1, TS 2plus, TS 5 a Active Mover, které nalézají uplatnění v montážních aplikacích pro transport produktů o hmotnosti od několika gramů až do 300 kg na paletu. Pro transportní úlohy kusových produktů z bodu A do bodu B, například v potravinářském, farmaceutickém, elektrotechnickém, ale i v automobilovém průmyslu, se s výhodou používá dopravníkový systém VarioFlow Plus s destičkovým řetězem.

 

Softwarová podpora
Pro usnadnění práce konstruktérů a projektantů dala společnost Bosch Rexroth volně k dispozici softwarový nástroj MTpro, který obsahuje všechny 3D modely komponent celého systému. Samozřejmostí je podpora přímého exportu těchto modelů do běžných CAD programů, vytváření kusovníků a další funkcionality.

Petr Nedorost

 
Publikováno: 14. 7. 2020 | Počet zobrazení: 937 článek mě zaujal 198
Zaujal Vás tento článek?
Ano