hnv murr

O technických normách

Příspěvek obsahuje základní informace o technické normalizaci. Co jsou to technické normy a jaká platí pravidla pro jejich tvorbu a přejímání. Dále jsou představeny národní, evropské a mezinárodní normalizační organizace.

 

Technická normalizace má obecně za cíl maximalizovat kompatibilitu řešení, bezpečnost, opakovatelnost postupů a kvalitu. Za tímto účelem vznikají mezinárodní, evropské a národní normy, při jejichž tvorbě se uplatňují tyto principy:

- konsenzus,
- transparentnost,
- otevřenost,
- národní účast,
- kvalita a účinnost.

Technické normy
Technická norma je dokument vytvořený na základě konsenzu a schválený uznaným orgánem, poskytující pro obecné a opakované používání pravidla, směrnice nebo charakteristiky činností nebo jejich výsledků, a zaměřený na dosažení optimálního stupně uspořádání v dané souvislosti. Normy vycházejí z ustálených výsledků vědy, techniky a praxe a jsou zaměřeny na podporování optimálních společenských přínosů. V ČR jsou technické normy obecně nezávazné.
Normy jsou nezbytnou podmínkou pro volný pohyb zboží a služeb zejména v EU, slouží jako referenční úroveň pro zhodnocení kvality výrobku nebo služby, stanovují kritéria bezpečnosti, chrání životní prostředí a dbají na ochranu zdraví atd.

Každá česká technická norma nese označení ČSN. Podle způsobu vzniku je možné je rozdělit na:
- ČSN přejímající evropské nebo mezinárodní normy, které v současné době představují většinu ČSN. Evropské a mezinárodní normy se přejímají identicky, je možné k nim doplnit informativní národní přílohy a národní poznámky. Označení těchto norem je např. ČSN EN (přejímá pouze evropskou normu), ČSN EN ISO (přejímá evropskou normu, která je současně mezinárodní) nebo ČSN ISO (přejímá pouze mezinárodní normu);
- ČSN původní, což je každá česká technická norma vypracovaná na národní úrovni. Lze je ale vytvářet pouze v oblastech, ve kterých neexistují normy evropské nebo mezinárodní. Tyto normy činí pouze 5 % z celkové roční produkce ČSN.

Normalizační organizace
Mezinárodní normalizační organizace jsou Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) a Mezinárodní elektrotechnická komise (IEC), evropské pak Evropský výbor pro normalizaci (CEN), Evropský výbor pro normalizaci v elektrotechnice (CENELEC)  a Evropský ústav pro telekomunikační normy (ETSI). Podle toho, v rámci které organizace byla norma vypracována, se označuje ISO, EN ISO, EN IEC, ETSI EN apod.
Členy mezinárodních a evropských organizací jsou národní normalizační orgány (NNO) jednotlivých států. Za ČR je členem všech výše zmíněných organizací Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ), jakožto český národní normalizační orgán. ÚNMZ zřídil v roce 2018 Českou agenturu pro standardizaci (ČAS), která vykonává všechny činnosti související s tvorbou, vydáváním a distribucí technických norem.
Organizace tvorby technických norem
Normy EN a ISO vypracovávají skupiny odborníků v rámci technických komisí (TC). Každá TC se zabývá jinou oblastí, takže působnosti jednotlivých komisí se nepřekrývají. K jednotlivým tématům jsou v TC zřízeny pracovní skupiny (WG). Jsou složeny ze zástupců průmyslu, nevládních organizací, vládních orgánů a dalších zainteresovaných stran nominovaných členy ISO nebo CEN. Odborníci ve WG aktivně tvoří normy. Doba potřebná na vytvoření normy je ca 3 roky.

Tvorba norem prochází těmito etapami:
1) návrh na vytvoření normy,
2) přijetí návrhu,
3) příprava návrhu normy,
4) veřejné připomínkování návrhu normy,
5) hlasování o konečném návrhu normy,
6) vydání normy.

V případě EN norem mají členské státy povinnost zasílat ke všem návrhům národní stanoviska. V případě ISO norem záleží, zda je NNO členem dané technické komise. Pokud není, stanovisko nezasílá. Pokud je členem, existují 2 typy členství:
p-členství – plné členství s právem i povinností hlasovat k předloženým dokumentům,
o-členství – statut pozorovatele s přístupem k dokumentům a možností podávat připomínky, nicméně bez možnosti hlasovat.
Široká veřejnost se může k návrhům EN norem vyjádřit v etapě veřejného připomínkování, tzv. „Enquiry“ (ENQ). Návrhy evropských norem v této etapě jsou dostupné prostřednictvím internetových stránek agentury ČAS. Tvorbu a projednání národního stanoviska s účastníky připomínkového řízení zabezpečuje zpracovatel nebo Centrum technické normalizace (CTN). ČAS národní stanovisko schvaluje a odesílá. Pouze v průběhu tvorby evropské normy je možné ovlivnit její obsah. Při zavádění vydané evropské normy do ČSN již není možné měnit její obsah a normu je třeba zavést identicky.
Členové CEN (tedy i ČR) mají povinnost zavést do svých soustav národních norem každou EN normu do 6 měsíců od jejího vydání CEN (toto datum se označuje DOP) a do stanoveného data (DOW) zrušit všechny konfliktní národní normy. Jsou 3 způsoby převzetí evropských norem – překladem (celý text je v češtině), schválením k přímému používání oznámením ve Věstníku ÚNMZ (celý text je v angličtině) a převzetím originálu (obsahuje národní předmluvu, popř. národní přílohu, např. přeloženou kapitolu „Termíny a definice“, a další text je v angličtině).
ISO normy není povinnost přejímat (pokud to není zároveň EN ISO norma). ISO normy se přejímají na základě návrhu/doporučení příslušných zainteresovaných stran. Přejímat ISO normy do soustavy ČSN je možno dvěma způsoby – překladem a převzetím originálu.
Vydané normy se zpravidla každých 5 let prověřují z hlediska aktuálnosti, tomu se říká systematická prověrka. Výsledkem prověrky může být buď ponechání normy v platnosti tak, jak je, revize normy, nebo její zrušení.

Organizace tvorby technických norem na národní úrovni
V ČR jsou zřízeny technické normalizační komise (TNK), které fungují jako odborné poradní orgány ČAS. Jsou zřizovány vždy ke konkrétní odborné oblasti (např. TNK 118 Ropa a ropné výrobky). TNK jsou přibližně 20členné a jsou v nich zastoupeny relevantní zainteresované strany (výrobci, spotřebitelé, obchodní organizace, školy, veřejná správa, výzkum) a scházejí se zpravidla 1krát ročně.
Dalšími subjekty zapojenými do tvorby norem jsou zpracovatelé a Centra technické normalizace (CTN), jejichž úkolem je zmíněné zabezpečení národního stanoviska (projednávají návrhy evropských a mezinárodních norem se zainteresovanými stranami) a dále překlad EN a ISO norem spolu se zabezpečením připomínkového řízení, popřípadě zpracování původních ČSN.

Informace na webových stránkách ÚNMZ a ČAS
Pro zájemce o problematiku technické normalizace jsou na webových stránkách ÚNMZ a ČAS volně dostupné následující informace.
Věstník ÚNMZ – vydává se každý měsíc a je k dispozici k volnému stažení. Je možné ho objednat i v tištěné podobě. Jsou v něm obsaženy všechny podstatné informace ze světa technické normalizace. Věstník obsahuje:

- oznámení o vydání ČSN, jejich změn, oprav a zrušení;
- oznámení o schválení EN norem k přímému používání jako ČSN;
- oznámení o zahájení zpracování návrhů ČSN (původních ČSN i přejímaných EN, EN ISO atd.);
- oznámení o návrzích na zrušení ČSN;
- oznámení o veřejném projednávání návrhů evropských norem (všechny tyto návrhy je možné připomínkovat na webových stránkách ČAS).

U jednotlivých oznámení o zahájení zpracování návrhů ČSN je uveden kontakt na zpracovatele, aby jej mohli kontaktovat zájemci o připomínkování.
Seznam ČSN – obsahuje základní bibliografické informace (např. datum vydání, způsob převzetí) o každé ČSN (jsou volně k dispozici na webových stránkách ČAS). U ČSN, které přejímají evropské normy schválením k přímému používání oznámením ve Věstníku ÚNMZ (tj. text ČSN je v anglickém jazyce), je zde k dispozici anotace normy v anglickém jazyce. U ČSN přejímajících dokumenty převzetím originálu je zde k dispozici titulní strana ČSN včetně české anotace a národní předmluva. U norem přejímajících evropské nebo mezinárodní normy překladem, zde uživatelé najdou informace v rozsahu: titulní strana ČSN, národní předmluva, titulní strana evropské/mezinárodní normy, předmluva evropské/mezinárodní normy, obsah normy a předmět normy.
Magazín ČAS – přináší aktuální informace z dění v oblasti technických norem. Vychází čtvrtletně v elektronické i tištěné podobě. Jeho cílem je pomoct laikům zorientovat se v problematice standardizace a čtenářům představovat zajímavé osobnosti a firmy působící v oboru standardizace a informovat je o nejrůznějších připravovaných i probíhajících akcích a projektech.

Ing. Kateřina Hejtmánková, Česká agentura pro standardizaci

Užitečné odkazy
www.iso.org; www.iec.org; www.cen.eu; www.cenelec.eu; www.etsi.org; www.unmz.cz; www.agentura-cas.cz; http://drafts.unmz.cz/; http://www.unmz.cz/urad/vestnik-unmz; http://seznamcsn.agentura-cas.cz/; http://magazin-cas.cz/

 
Publikováno: 14. 7. 2020 | Počet zobrazení: 875 článek mě zaujal 187
Zaujal Vás tento článek?
Ano