hnv murr

Kosmický likvidátor

Vesmírný odpad představuje významnou hrozbu, která se zvyšuje s tím, jak se stává jednodušší a levnější stavět a vypouštět satelity.

 
S rostoucím počtem kosmických objektů se zvyšuje i riziko kolize a dokonce jen pár srážek by mohlo vytvořit kaskádu trosek, která způsobí, že určité orbitální oblasti budou nepoužitelné. Jednou z možností, jak dostat konkrétní, již nežádoucí satelit z orbitální dráhy, je nyní testované řešení s označením Terminator Tape.
Systém vyvinutý firmou Tethers Unlimited (TU) představuje modul velikosti notebooku připevněný na povrch družice (v tomto případě 70kg satelitu Prox-1, který se mj. zasloužil i o úspěšné otestování solární plachty LightSail 2). Modul obsahuje pruh elektricky vodivé pásky o délce 70 m, který při rozvinutí dovede zvýšit tah satelitu a tím jej dostat mimo oběžnou dráhu, až klesne do atmosféry, kde shoří.
Poté, co Terminator rozvinul pásku, zaznamenala americká vesmírná sledovací síť, že satelit okamžitě začal obíhat více než 24krát rychleji. TU nyní spolupracuje s firmami Millennium Space Systems, TriSept a Rocket Lab na misi Dragracer, která porovná „deorbitování“ dvou identických satelitů, z nichž jeden bude obsahovat modul Terminator Tape.
 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 1179 článek mě zaujal 250
Zaujal Vás tento článek?
Ano