hnv murr

Automatizovaná tvorba hodnot v celém portfoliu DMG MORI

Širokým spektrem inovativních automatizačních řešení umožňuje DMG MORI svým zákazníkům vyrábět autonomně i ekonomicky v téměř každé oblasti aplikace.

 

V oblasti automatizace demonstruje DMG MORI své inovativní komplexní řešení přímo od výrobce a z jedné ruky. Pro tuto oblast byl ke konci roku 2017 úspěšný start společnosti DMG MORI HEITEC a více než 50 realizovaných projektů. Všechny obráběcí stroje svého portfolia bude nabízet s automatizačními řešeními, aby vyhověla silně rostoucí poptávce.
DMG MORI nabízí rozsáhlou paletu automatizací jak pro frézování, tak i pro soustružení. Jde o inovativní a mnohostranná řešení pro autonomní a tím pádem ekonomickou výrobu. Nejnovějším highlightem je nový systém PH CELL pro 5osá obráběcí centra a vertikální stroje ve spojení s centrem DMU 65 monoBLOCK. Tento modulárně koncipovaný manipulační systém nabízí místo pro až 40 palet různých velikostí do rozměru 500 x 500 mm. Díky těmto parametrům je systém atraktivní především pro obrábění středně velkých dílů o hmotnosti až 300 kg.

PH-AGV 50 – pro flexibilní výrobní procesy
Manipulační systém PH-AGV 50 (Automated Guided Vehicle), který výrobce představil již na loňském veletrhu EMO, je bezobslužný transportní systém, vzniklý v rámci vývojového partnerství se společností Jungheinrich. Umožňuje ještě flexibilnější procesy bez omezení přístupu ke strojům.
Po výrobním provozu či dílně se PH-AGV 50 pohybuje autonomně po volně programovatelných trasách. Jak regál na palety, tak i přípravná místa jsou konstruovány modulárně, proto lze později snadno napojit další stroje. To umožňuje koncipovat automatizaci specificky pro daného zákazníka a zajistit tak perspektivní provoz i v delším časovém horizontu. Řízení a správu systému zajišťuje řídicí počítač LPS 4 z vývojové dílny DMG MORI, který optimalizuje celý průběh výroby.

Robo2Go – nyní s řízením MAPPS
Inovativní robotická automatizace pro soustružnická centra Robo2Go Vision byla na dnech otevřených dveří ve Pfrontenu představena v součinnosti se strojem CTX beta 1250 TC. Nové řešení Robo2Go Vision nabízí možnost flexibilního uspořádání automatizace při zachování volného přístupu ke stroji a s inteligentní bezpečnostní koncepcí pro spolupráci člověka se strojem. Jde o další vývojový stupeň flexibilní robotizace, který umožňuje přímé zakládání z europalet a dokáže díky nové 3D-kameře se spolehlivou identifikací předmětů pracovat i bez specifických ukládacích rastrů pro konkrétní obrobky.
Díky ovládání prostřednictvím dialogů CELOSu a 3D-kameře lze výuku Robo2Go Vision zvládnout za méně než deset minut. Kromě toho DMG MORI poprvé představil druhou generaci Robo2Go se strojem NZX 2000 s řízením MAPPS.

LPP – lineární zásobník pro až 99 palet
Systém LPP koncipovali vývojáři DMG MORI pro obráběcí centra NHX 4000 a NHX 5000. Lze jím propojit až osm strojů s celkem pěti přípravnými místy.
Na dvou úrovních lze uložit až 99 palet pro maximální produktivitu, na vyžádání lze realizovat až 199 palet. Vstupem do tohoto druhu automatizace je LPP 40 s paletami velikosti 400 x 400 mm. Největším automatizačním řešením této řady je systém LPP 250 s paletami velikosti 2500 x 2500 mm pro maximální hmotnost obrobků 10 000 kg. Umístit zde ale lze i díly velké o Ø až 3400 x 2000 mm. Řízení systému zajišťuje řídicí počítač DMG MORI MCC-LPS, jehož efektivní a intuitivně ovladatelný software zajišťuje správu obrobků, nástrojů i přípravků.

Široké spektrum automatizačních řešení
DMG MORI nabízí automatizační řešení od kompaktní manipulace s obrobky a paletami přes portálové zakladače až po větší kruhové zásobníky.
Kromě výše zmíněných systémů prezentoval výrobce celé spektrum inteligentních řešení v únoru na dnech odevřených dveří v Pfrontenu. Například kompaktní manipulační systémy pro obrobky a palety i portálové zakladače pro menší obrobky, WH CELL na strojích DMU 50 3. generace a CMX 50 U, systém PH 150 s deseti paletami u center DMU 60 eVo a CMX 600 V a manipulaci GX 6 u soustruhu CLX 350. Kruhové zásobníky palet pro těžké díly byly prezentovány u obráběcích center řady monoBLOCK.
S centrem DMU 65 H monoBLOCK, jednou z letošních světových premiér, byl poprvé představen kruhový zásobník RPS 9 s přímým zakládáním do pracovního prostoru. V oblasti automatizované výroby velkých dílů byl předveden také stroj DMU 200 Gantry s manipulací obrobků WH 210.
Touto šířkou své nabídky podtrhuje DMG MORI svůj cíl nabídnout pro každou aplikaci vhodné automatizační řešení.

Tereza Prochová

 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 1004 článek mě zaujal 220
Zaujal Vás tento článek?
Ano