hnv murr

První „doubledeckery

Jako první město v ČR začne ostravská MHD používat dvoupatrové autobusy. Nastoupit by měly už v létě letošního roku.

 
Jde o dvoupatrové autobusy, podobné, jako je známe např. z Velké Británie, kde se kultovní červené „doubledeckery“ stejně jako ikonické černé taxíky staly jedním ze symbolů Londýna.
Do služeb Dopravního podniku Ostrava (DPO) nastoupí dvě vozidla s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG), a budou nasazena na nové lince 88 mezi Dolní oblastí Vítkovic a ostravskou ZOO. Dvoupodlažní autobusy, které vyvinula společnost Scania, splňují emisní normu Euro6. Jejich první dvoupodlažní plynový autobus už jezdí např. v Británii.
DPO chce letos nakoupit celkem 61 nových autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn téměř za 500 mil. Kč a do konce roku vyřadit z pravidelných linek autobusy na naftový pohon a nahradit je vozidly na elektřinu nebo CNG. Mezi novými autobusy má být 37 osmnáctimetrových a 24 dvanáctimetrových vozidel, dodána by měla být koncem roku.
Od 1. dubna je ostravská MHD zcela bezpapírová – DPO přestal akceptovat tradiční papírové jízdenky a jízdné se hradí výhradně elektronickou formou, např. bezkontaktní platební kartou.
 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 919 článek mě zaujal 229
Zaujal Vás tento článek?
Ano