hnv murr

Průmyslový 3D tisk amorfních kovů

Technologické firmy Heraeus Amloy a Trumpf začaly spolupracovat na 3D tisku amorfních kovů, známých také jako kovová skla. Jsou dvakrát pevnější než ocel, ale výrazně lehčí a pružnější.

 
Amorfní kovy vykazují izotropní chování, tzn., že jejich materiálové vlastnosti zůstávají stejné bez ohledu na směr, v němž 3D tiskárna vytváří obrobek. Cílem je zlepšit efektivity procesů i nákladů a zavést tisk amorfních dílů jako standardní výrobní metodu.
3D tisk amorfních kovů otevírá dveře novým průmyslovým aplikacím. Mezi klíčové patří lehké konstrukce a díly, které jsou vystaveny značnému namáhání v odvětvích letectví. Tyto materiály jsou díky své biokompatibilitě vhodné i pro zdravotnictví a strojírenství. Amorfní kovy vznikají rychlým ochlazováním roztaveného kovu a 3D tiskárna je pak může zabudovat do větších a složitějších částí, což jiné metody nedokážou. Kombinace 3D tisku a amorfních kovů umožňuje vytvářet součásti z jednoho kusu místo výroby komponent jedné po druhé.
Heraeus Amloy optimalizoval své amorfní slitiny pro 3D tisk a přizpůsobil materiál pro použití se systémy TruPrint firmy Trumpf. Uživatelé těchto 3D tiskáren je nyní mohou použít ke zpracování slitin na bázi zirkonia, v budoucnu i na bázi mědi a titanu.
 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 890 článek mě zaujal 199
Zaujal Vás tento článek?
Ano