hnv murr

Nový typ roušky ničí patogeny a nepustí kapénky

Technická univerzita v Liberci se podílí na vývoji zcela nového typu roušek, které nepropustí aerosolové kapénky a zároveň aktivně ničí bakterie i viry.

 

Na základě komerčního zadání testuje univerzita díky speciálnímu vybavení a odborníkům různých pracovišť funkčnost nového typu roušky. Její důležitou vlastností je povrchová modifikace bavlny, která dokáže ničit patogeny. Například kapka vody, která nese bakterie nebo viry, neulpí díky hydrofobní úpravě na bázi fluoroakrylového polymeru Teflon na povrchu roušky. Vnější látka obsahuje také antibakteriální vrstvu ve formě pyrithion zinku. Ta je i z vnitřní strany roušky.
V plazmové komoře testují vědci i oxid měďnatý, který má rovněž antibakteriální vlastnosti. Pomocí magnetronového naprašování jej nanáší na povrch bavlny. Antibakteriální vrstva roušky bakterie ničí. V plánu je i další varianta s nanočásticemi koloidního stříbra.

Patogeny má zabíjet i UV záření
Vědci také pracují na samočisticí schopnosti roušky. Její povrch by měl být fotokatalyticky aktivní. Organické molekuly, tedy i bakterie a viry, zachycené na povrchu látky, by se tak rozkládaly pomocí UV záření na denním světle.

Další ochrana – nanofiltr
Třetí stupeň ochrany představuje kapsa roušky, do níž lze vložit nanofiltr. Netkaná textilie má póry menší než 100 nm. Částice velikosti viru jimi tedy neprojdou a zachytí se ve filtru.
Prototyp roušky už v ostrém provozu testují zdravotníci pracující na fakultě a členové Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Vše zatím vyhlíží velmi slibně.

 

 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 920 článek mě zaujal 215
Zaujal Vás tento článek?
Ano