hnv murr

Výkonnější a rychlejší stroje

Ve své nové řadě Netstal Elion představila společnost KraussMaffei řešení pro vysokorychlostní uzavírací aplikace, umožňující při sériové výrobě výrazné zvýšení výkonu.

 

Řadu Netstal charakterizuje výrobce jako nejrychlejší, nejpřesnější a nejspolehlivější vstřikovací stroje ve svém segmentu. Jsou konstruované pro vysoký výkon, i při extrémním zatížení, a špičkovou energetickou účinnost při nízkém opotřebení, což jsou klíčové prvky potřebné pro výrobu tenkostěnných obalů, nápojových uzávěrů a spotřebního zboží pro lékařský průmysl.

Produktivnější řada Netstal Elion
Optimalizací řídicího systému upínací jednotky vysoce výkonných strojů Netstal Elion byly doby suchých cyklů zkráceny až o 0,2 s. Tyto kratší suché cykly jsou k dispozici pro všechny modely s řídicím systémem aXos 8.2.0. a vyšší. Další zvýšení rychlosti umožnily adaptivní optimalizace zrychlení a zpomalení ramp pro pohon upínací jednotky. Tím bylo dosaženo maximální rychlosti pohybu dříve, přitom může být udržována déle, než bude pohybující se deska formy harmonicky zpomalena. Pákový mechanismus formy plynule přechází k vytváření upínací síly bez rizika poškození formy. Prostřednictvím horizontálního servomotoru se centrálně umístěná pětibodová páka s dvojitým přepínáním uvede do pohybu velmi dynamicky, ale pozvolna. Žádný jiný výrobce tento náročný, ale vysoce účinný pákový mechanismus nepoužívá.
Avšak kratší doba suchého cyklu ještě neznamená automaticky rychlejší cyklus v reálných výrobních podmínkách. Proto nový řídicí algoritmus bere v úvahu i potenciální hmotnost formy na základě nastavené instalační výšky a zahrnuje ji do řízení procesu zrychlení a zpomalení, což umožňuje zrychlit produkční cykly a dosáhnout dalšího zvýšení produktivity.
Co to může znamenat v praxi, ilustruje firma na příkladu reálné aplikace: Netstal Elion 4200 s 96dutinovou formou vyrábí HDPE uzávěry typu 29/25 o hmotnosti 1,23 g. Díky optimalizované regulaci lze cyklus zkrátit z 2,77 s na 2,6 s, takže hodinový výkon stoupá ze 124 750 na 132 920 uzávěrů, což představuje zvýšení produktivity o 6,5 %. Jak zdůrazňuje výrobce, Netstal Elion již před aktualizací poskytoval vysoce výkonné řešení pro uzavírací aplikace a díky optimalizovanému ovládání upínací jednotky se podařilo dosáhnout dalšího zvýšení účinnosti strojů.

Mikrovstřikování
Nejde o jedinou novinku v portfoliu KraussMaffei. Nedávno firma představila na plně elektrickém stroji PX 25 CleanForm systém mikrovstřikování pro výrobky určené k použití v medicínských aplikacích. Nejmenší z elektrických strojů KraussMaffei, s upínací silou 250 kN, demonstroval vysoce sofistikované lékařské vstřikování tekutého silikonového kaučuku (LSR) ve výrobě štěrbinových mikromembrán s hmotností pouhých 0,0375 g ve formě s 8 kavitami a 30sekundovou dobou cyklu. Přesné dávkování těchto malých vstřiků je řešeno pomocí zcela nového systému měření partnerské firmy Nexus Elastomer Systems. Kompaktní systémové řešení zajišťuje vysoce přesné odměřování materiálu s nízkou viskozitou a plastifikaci mikrovstřiků zajišťuje nově vyvinutý 12mm šroub.
Pro tuto náročnou aplikaci výroby v podmínkách čistých provozů byla automatizace speciálně optimalizována, aby výrobce ukázal, že i nejmenší stroje jako PX 25 lze upgradovat požadovaným vybavením pro čisté prostory. Kromě povinné technologie pro laminární proudění vzduchu zahrnuje např. zapouzdřené pohonné jednotky, antistatické lakování, zvedací systém upravený na hydraulickou kapalinu kompatibilní s předpisy FDA. Drážky v pružné mikromembráně jsou řezány jemnou čepelí integrovanou do chapadla, zatímco část výrobku je stále ve formě. Vyjímání z formy a sáčkování prováděné robotem jsou monitorovány kamerovým systémem.
Trvale vysokou transparentnost procesů a kvalitu komponent zajišťují digitální řešení pro vylepšení procesů, sběr a vyhodnocení dat jako DataXplorer a APC plus, nabízené jako doplňky vybavení strojů. Funkce APC plus (Adaptive Process Control) se uplatňuje při automatizaci mikrovstřikování LSR. Zajišťuje vysokou konzistenci hmotnosti výstřiku a následně jednotnou kvalitu součástí, což je pro nákladný materiál LSR velmi podstatný faktor.
Systém DataXplorer mapuje až 500 různých signálů ze vstřikovacího stroje v průběhu 1 milisekundy, což umožňuje bezkonkurenční pohled do hloubky procesu a na hardware. Pokud jsou lisované díly náležitě označeny, mohou být i po letech vysledovány všechny výrobní operace přiřazené ke vstřiku. Takováto kompletní dokumentace je nezbytná, zejména pro zákazníky ve zdravotnickém sektoru nebo pro součástky související s bezpečností.

Kamil Pittner

 
Publikováno: 13. 5. 2020 | Počet zobrazení: 844 článek mě zaujal 193
Zaujal Vás tento článek?
Ano