hnv murr

Čerstvé posily Tungaloy pro obrábění

Počátkem letošního roku přišla japonská společnost Tungaloy, která patří mezi uznávané výrobce nástrojů pro obrábění kovů, s novými produkty pro zkvalitnění frézovacích, zapichovacích i soustružnických operací.

 

Některé produkty, jako novou rovinnou frézu, nové geometrie pro vnitřní zapichování či multifunkční nástroj pro vrtání a soustružení, představíme nyní, další novinky v průběhu roku.

Rovinná fréza TungEight-Mill
Nový produkt TungEight-Mill byl vyvinut s ohledem na skutečnost, že nemalá část zákazníků využívá pro práci stroje s nižším výkonem. Vývojové centrum výrobce proto přišlo s novou rovinnou frézou s nízkým řezným odporem pro slabší stroje.
Mezi zásadní vlastnosti fréz TungEight-Mill patří zejména mimořádně klidný řez s nízkou spotřebou energie a zatížením stroje. Dále lze tyto frézy také považovat za velmi úsporné a to díky jednostranným destičkám s osmi řeznými hranami pro těžké hrubování až po velmi přesné dokončování rovinných ploch.
Optimálně navržená geometrie destičky i pozice lůžka umožňují obrábět nízkou řeznou silou, při horším upnutí nebo na slabších strojích s upínacím rozhraním BT30 apod. Vysoce pozitivní úhel čela a správné uložení břitové destičky v lůžku jsou klíčem k optimální tvorbě třísky i jejímu správnému odvedení z místa řezu. Tyto parametry jsou účinné zejména při obrábění nízkouhlíkové oceli a nerezové oceli s obtížnou tvorbou třísek.
Destičky pro tyto nové frézy jsou k dispozici jak ekonomické lisované, tak i broušené se speciálním dvojitým hřbetem pro lepší odolnost břitu vůči lomu. Univerzální geometrie destiček –MM je k dispozici v provedení s osmi řeznými hranami, zatímco geometrie –MW je doplněna wipery na čtyřech řezných hranách. Stabilní proces obrábění je zajištěn dvěma typy karbidových materiálů na destičkách. V prvním případě jde o karbid AH3135 pro obrábění ocelí a nerezi, v druhém je možné volit karbid AH120 pro obrábění litiny.
Pro zjednodušení a urychlení výměny břitu byly nové frézy navrženy tak, aby při výměně břitu destičky nebylo nutné vyšroubovat celý šroub z lůžka tělesa. Tato zajímavá vlastnost fréz TungEight-Mill eliminuje nesprávné umístění a ztrátu šroubků. Tělesa rovinných fréz TungEigh-Mill jsou k dispozici v rozpětí průměrů 50 až 160 mm.

Geometrie GMR pro zapichování
Tungaloy rozšířil řadu nástrojů SNG pro aplikace vnitřního zapichování o nově vyvinutou geometrii GMR pro efektivní kontrolu tvorby třísky a její správný odvod z místa řezu.
Správný odvod třísek je hlavním problémem u vnitřního zapichování. Nově vyvinutá geometrie GMR to řeší 3D utvařečem, který je vylisovaný až k řezné hraně. Tato konstrukce destičky s nízkým řezným odporem a optimalizovaným úhlem čela správně odvede třísky z otvoru. Tím je minimalizováno riziko nahromadění třísek pod břit, které mohou způsobit destrukci nástroje, a to zejména při obrábění malých průměrů. Nová geometrie a použitý karbidový materiál AH7025 poskytuje prodloužení životnosti i celkové zvýšení produktivity.
K dispozici jsou různé velikosti těles pro vnitřní zapichování s minimálním průměrem otvoru 8 až 24 mm. Karbidová tělesa s vyšší tuhostí jsou k dispozici v rozsahu průměrů 8 až 16 mm. Tělesa naleznou uplatnění zejména u aplikací s dlouhým vyložením nástroje, kde je zásadní kontrola vibrací.

TungBoreMini – jeden nástroj pro dvě aplikace
Jde o nejnovější produkt v portfoliu firmy, který integruje aplikace soustružení a vrtání do jednoho nástroje. Toto důmyslné spojení v multifunkční nástroj TungBoreMini přispívá k významné úspoře času při výměně nástrojů, vyšší produktivitě a lepšímu využití stroje.
TungBoreMini sjednocuje nástroje pro vrtání a vnější i vnitřní soustružení. Konstrukce destičky a lůžka nástroje TungBoreMini se vyznačuje unikátním rybinovým tvarem, který poskytuje tužší upnutí a stabilitu destičky při různých aplikacích ve srovnání s běžným upnutím destičky šroubem.
V sortimentu je k dispozici osm těles o průměru 10, 12, 14 a 16 mm. Každé z těchto těles je dostupné v levém nebo pravém provedení. Destičky jsou v nabídce ve čtyřech velikostech příslušejících k dané velikosti tělesa. Dvoubřité destičky jsou připraveny v karbidu AH725, který lze použít pro všechny typy obráběných materiálů.

Pro více informací k novým produktům a jejich správné aplikaci ve vaší výrobě včetně akční nabídky platné do 30. 6. 2020 kontaktujte zástupce společnosti Tungaloy Czech.

 
Publikováno: 13. 5. 2020 | Počet zobrazení: 945 článek mě zaujal 204
Zaujal Vás tento článek?
Ano