hnv murr

Program pro urgentní transport nemocných ze zahraničí

V dění posledních dní se do popředí dostávají otázky, které by ještě nedávno napadly jen málokoho. Jednou z nich je např. převoz nemocného českého občana pobývajícího zrovna v zahraničí.

 

V případě, že je občan ČR v zemi, kde je špatně dostupná lékařská pomoc, nebo když je potřebný jeho transport ve vážném zdravotním stavu či se známkami onemocnění Covid-19, kdy repatriace s využitím běžné dopravy není možná, je k dispozici program MEDEVAC.
Tento program, který u nás funguje již od roku 1993, umožňuje urgentní převoz zraněných nebo nemocných obyvatel k léčení do ČR. Od roku 2013 počítá také s vysíláním českých lékařských týmů za pacienty do zahraničí. Pro případ přepravy pacientů nakažených nebezpečnou infekční chorobou lze po úpravě interiéru využít nejen čtyři vojenské letouny CASA C-295M, ale také dva letouny Airbus A319CJ z tzv. vládní letky, které Armáda ČR pořídila již v roce 2007. Jeden z letounů tuto úpravu už obsahoval, druhý jí byl dovybaven v roce 2016. Samotnou konverzi vnitřního uspořádání airbusu na verzi MEDEVAC zvládne i armádní personál vlastními silami za zhruba pět hodin.
Každý z airbusů nebo letounů CASA může vézt až dvě transportní jednotky pro pacienty (PTU–Patient Transport Unit), které vyrábí a dodává německá společnost Lufthansa Technik. Ta mj. zajišťuje i servis české vládní letky a celosvětově patří k naprosté špičce v servisu dopravních letadel a jejich interiérových řešení.
Jednotky PTU obsahují nezbytné lékařské vybavení umožňující přepravu těžce nemocných ve stejných podmínkách, jaké jsou k dispozici na standardních jednotkách intenzivní péče. V české armádě však slouží už od roku 2007, takže ve srovnání s jednotkami používanými nyní ve službách podobného určení v zahraničí jsou již zastaralé. Mnohem spolehlivějším řešením je provozování nových jednotek PTU NG.

Nové jednotky jsou nejen modernější a komfortnější, ale především plně odpovídají příslušným požadavkům evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) na obsluhu a bezpečnost leteckého provozu a tím i bezproblémovému nasazení kdykoli je potřeba.
Při dopravě pacientů s vysoce nakažlivými chorobami, mezi něž bohužel nový koronavir Covid-19 patří, je navíc nezbytné použít speciální transportní a izolační biovaky, které byly dosud používány při transportu pacientů vrtulníky.
Nabízí se úvaha, zda by bylo možné při transportu na delší vzdálenosti letouny Armády ČR s nainstalovaným systémem MEDEVAC tyto biovaky kombinovat s jednotkami PTU, tak jak to běžně praktikují v jiných armádách, což je nezbytné jak pro ochranu personálu, tak pro zabezpečení letounu samotného.
V případě potřeby by tak Armáda ČR mohla vypravit vybavený letoun Airbus A319 pro až čtyři infikované pacienty ze zahraničí (pro dva těžké případy může mít připraveny PTU s biovaky, pro další dva pacienty lehátka s biovaky) a dopravit je na české letiště, kde budou přeloženi na jiný přepravní prostředek, který je bezodkladně transportuje do konkrétní nemocnice.

 

 
Publikováno: 13. 5. 2020 | Počet zobrazení: 915 článek mě zaujal 207
Zaujal Vás tento článek?
Ano