hnv murr

Matrace pro lepší polohu těla

Na Technické univerzitě v Liberci vyvinuli nový typ ortopedické matrace, kterou lze díky pneumatickým dílům nafukovat na různou tuhost. Uplatnit by se mohla v nemocnicích, domech pro seniory či hotelích.

 

Autor zajímavého nápadu, Radek Votrubec z fakulty strojní TUL, se inspiroval nafukovacím bočním vedením u autosedaček. U nové matrace se nemění vlastnosti roznášecí vrstvy, která běžně určuje tvrdost podle síly molitanu nebo v lepším případě paměťové pěny. Novinka umožňuje vytvořit určitou tuhost podpůrných nosných lamel. Tak se docílí změna profilu roštu v oblasti ramen a pánve, čímž se dosáhne správné polohy páteře.
Molitanové válečky v nosnících byly nahrazeny speciálními latexovými pneumatickými díly, jež je možné plynule nafukovat na různou tuhost. Nejnižší nastavitelná hodnota odpovídá nejměkčí prodávané matraci, naopak maximální nastavitelná tuhost je o čtvrtinu vyšší než nejtvrdší výrobcem dodávaná konfigurace.
Tuhost v jednotlivých zónách ovlivňují nosníky opatřené vyměnitelnými vložkami, které se mohou lépe přizpůsobit lidskému tělu. Počtem pneumatických prvků a jejich rozmístěním lze ovlivnit šířku i polohu obou nastavitelných zón. Rošt tak dokáže ustoupit tělu a upravit profil pod ležícím člověkem.

 
Publikováno: 13. 5. 2020 | Počet zobrazení: 875 článek mě zaujal 196
Zaujal Vás tento článek?
Ano