hnv murr

Monitorovací systém WEG MOTOR SCAN

Systém WEG MOTOR SCAN rozšiřuje možnosti snadného monitorování požadovaného stavu elektrických motorů v reálném čase.

 

Společnost WEG – přední světový výrobce motorů a pohonné techniky – představil loni na listopadovém veletrhu SPS v Norimberku nový systém WEG MOTOR SCAN pro vzdálený monitoring. Software byl vyvinut za účelem zvýšení kvality monitorování stavu a činnosti elektromotorů WEG v reálném čase. Usnadňuje provádění prediktivní údržby jednoduchým a nákladově efektivním způsobem. Lze tak dosáhnout delší životnosti a vyšší provozuschopnosti zařízení. Toto řešení, které zajišťuje funkce jako například měření teploty, vibrací a proudu na elektromotoru, je provozovateli velmi žádané. Rozhraní WEG MOTOR SCAN nyní umožňuje uživatelům automaticky shromažďovat data o stavu elektromotoru z monitorovacího systému, čímž dochází k eliminaci mezikroku prostřednictvím mobilní aplikace.

Z brány na bezpečný cloud
Modul WEG MOTOR SCAN může monitorovat provozní data libovolného počtu motorů v reálném čase. Dříve to bylo možné pouze pomocí aplikace pro chytré telefony dostupné pro zařízení s platformou Android a iOS. Nová brána pro WEG MOTOR SCAN doplňuje současnou mobilní aplikaci a funguje jako router, který komunikuje se všemi snímači, jež jsou nainstalovány v průmyslovém prostředí v dosahu 30 metrů. Zařízení má rozměry 259 x 154 mm a stupeň krytí IP65. Shromážděná data lze prostřednictvím Bluetooth nebo příslušné technologie rozhraní odesílat na zabezpečený cloud. Uživatelé mají přístup k datům na cloudu díky mobilní aplikaci nebo webovému portálu WEG IoT PLATFORM. Toto řešení umožňuje podrobnou analýzu sledovaných elektromotorů.

Okamžitě viditelné provozní anomálie
Na základě získaných provozních dat mohou provozovatelé zařízení a pracovníci údržby plánovat a vykonávat činnosti prediktivní údržby vycházející ze skutečného stavu motoru. Platforma WEG IoT navíc nabízí rozsáhlé analytické nástroje pro diagnostiku závad a podporuje konfiguraci výstrah. Servisní pracovníci tak mohou mít odkudkoli přístup k aktuálním údajům o výkonu motoru v reálném čase, mohou tyto údaje přímo analyzovat a podle toho jednat.

Zjednodušují monitorování v reálném čase
Modulem WEG MOTOR SCAN, který měří pouhých 44 x 38 x 25 mm, lze na předem definovaném místě dodatečně vybavit elektromotory s velikostí rámu dle IEC 63–450. Zařízení se stupněm krytí IP66 se montuje za použití vyvrtaného otvoru o průměru 5,9 mm do chladicího žebra motoru, přičemž spolehlivě funguje při okolní teplotě od -40 do +80 °C.
Za účelem monitorování mohou uživatelé díky systému WEG MOTOR SCAN definovat až dvacet čtyři měření vibrací denně. Tato měření se provádějí v reálném čase. Měření teploty se vyhodnocuje každých 10 minut. Z praktických důvodů se analýza provádí na vyžádání, protože nepřetržité monitorování by spotřebovávalo příliš mnoho energie akumulátoru. Kromě teploty povrchu a doby provozu měří systém vibrace motoru pomocí tříosého měření vibrací v rozsahu 1 až 3 kHz. Stav motoru se pak vyhodnotí pomocí analýzy frekvenčního spektra (FFT). Tento systém snímání tak umožňuje komplexní diagnostiku stavu motoru včetně měření teploty, analýzy vibrací a údajů o době provozu, zatížení, rychlosti a intervalech mazání. Dále je možné měřit anomálie, jako jsou nevyváženost nebo nesouosost. Pro budoucí verzi tohoto řešení je plánováno měření aktuální spotřeby a stavu ložisek.

Veškeré podrobnější informace o monitorovacím systému podá společnost BIBUS, oficiální distributor motorů WEG pro ČR.

 
Publikováno: 9. 4. 2020 | Počet zobrazení: 988 článek mě zaujal 215
Zaujal Vás tento článek?
Ano