hnv murr

Trikoptéra z VŠTE

Elektra, jak nazvali svou trikoptéru studenti českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE), je osazená kamerou a přenáší obraz v reálném čase do FPV brýlí či obrazovky.

 

Stroj studentů Jana Večerka a Tomáše Szendreie pohání pouze tři rotory místo čtyř a více, jak je běžné u klasických dronů. Měří jen 40 cm a svou konstrukcí připomíná vosu. A jak zavzpomínal Jan Večerek, student třetího ročníku oboru strojírenství, všechno vzniklo po nástupu na školu, kde začal chodit i do kroužku 3D tisku. „Tahle moderní technologie mě doslova nadchla. Od dětství se věnuji modelářství, a tak jsem přemýšlel, jak ji při něm využít."
Nejdříve začal sám, ale jak se konstrukční problémy nabalovaly, přibral spolužáka Tomáše. Záhy je napadlo vytvořit školní projekt. Nechtěli se spokojit s postupy, které lze dohledat na internetu, ale postavit si bezpilotní letoun vlastní konstrukce. A to už chtělo jasnou vizi, cíle a návrh si obhájit. „Chceme Elektru ještě vylepšovat a vychytat i nejmenší detaily, aby byla stabilnější a mohla sloužit i jako školní model,“ dodává Tomáš Szendrei. Studentská trikoptéra se ovládá pomocí RC vysílačky.
„Studenti se svými projekty u nás mají dveře otevřené. Jsem rád, když přicházejí s vlastními nápady i třeba daleko za rámec výuky. To je přece posouvá dál – a je to také posláním vysoké školy,“ říká Vojtěch Stehel, prorektor, statutární zástupce rektora VŠTE.
Škola projekt zařadila do Specifického vysokoškolského výzkumu, a studentské tvůrce podpořila materiálně i technicky. Výsledkem jsou seminární práce z předmětu Části a mechanismy strojů, Kinematika, Pružnost a pevnost. A brzy i výukový model pro začínající dronaře, ve který se trikoptéra promění. Uplatní se tak i v novém kroužku dronů, který škola vypíše v letním semestru v rámci celoživotního vzdělávání. Vzniknout má i školní závodní tým pro FPV race drony.
Oba tvůrci za nejtěžší fázi pokládají jednak nastavení řídicí jednotky se zadním servopohonem, který stroj otáčí a celou dobu také stabilizuje do horizontální polohy, a pak také postavit odlehčený rám z polyethylentereftalátu glykolu, kde rozhoduje každý gram. Na 3D tiskárně museli vytisknout desítku prototypů.

Zdeněk Zuntych

 
Publikováno: 13. 3. 2020 | Počet zobrazení: 1106 článek mě zaujal 254
Zaujal Vás tento článek?
Ano