hnv murr

Letečtí výzkumníci postaví kosmické centrum

Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) plánuje vybudovat ve svém areálu v pražských Letňanech nové výzkumné centrum. Výše předpokládané investice je 156 mil. Kč.

 
Nová budova centra bude primárně určena pro výzkum a vývoj technologií použitelných ve vesmíru – elektroniky, softwaru, kompozitních materiálů a konstrukcí pro součásti satelitů, speciální chemie apod. Ústav využije nové centrum k rozvoji vesmírného výzkumu, v němž v ČR působí řada menších firem. V rámci kosmického průmyslového dne představil projekt České satelitní konstelace, jejíž první satelit by měl být vypuštěn v roce 2024. V první fázi bude satelit sloužit ke sledování Země v různých režimech, časem by se družice mohly věnovat i dalším úkolům (odklízení kosmického smetí, výroba na orbitě apod.). Do 10 let chce VZLÚ do vesmíru vypustit několik dalších satelitů (čtyři do roku 2030), a potřebné zvýšení kapacity pro výzkum a vývoj má umožnit právě nové středisko.
Základem konceptu je škálovatelná modulární družice, jejíž hmotnost se bude pohybovat od 50 do 200 kg dle plánovaného úkolu. Koncept je zamýšlen jako národní integrační projekt, jehož smyslem je posunout český kosmický průmysl na novou úroveň. První česká technologická družice VZLUSAT-1 (na vizualizaci vlevo, koncept vpravo), která byla vypuštěna v roce 2017, má v kosmu prověřit komerční technologie (nesla výrobky českých firem). Její konstruktéři pocházeli právě z pracovišť VZLÚ.
 
Publikováno: 13. 3. 2020 | Počet zobrazení: 1079 článek mě zaujal 248
Zaujal Vás tento článek?
Ano