Aimtec hnv murr

Hannoverský „preview

Jak se již stalo tradicí, představil hlavní evropský průmyslový veletrh počátkem roku „ochutnávku“ z výběru vystavovatelů, kteří se budou prezentovat na Hannover Messe 2020.

 
Letošní ročník Hannover Messe se odehraje na hannoverském výstavišti od 20. do 24. dubna pod mottem „Transformace průmyslu“, přičemž klíčovými tématy budou účinnost zdrojů, zaměření na aditivní výrobu a propojení digitálních platforem s reálným světem. Partnerskou zemí je Indonésie, která se na veletrhu bude prezentovat prostřednictvím 173 vystavovatelů a má ambice dostat se mezi nejprůmyslovější země světa.
Jedním z indonéských projektů bude i systém na výrobu ledu pomocí solární energie, který vznikl ze spolupráce s německými inženýry. Je určen pro rybáře, jimž umožňuje zajistit potřebné prostředí pro čerstvost jejich úlovku a ochranu ryb před zkažením na moři nebo v oblastech, kde není přístup ke zdroji elektřiny pro chladicí zařízení. Solární výrobník ledu umožňuje vyrobit denně až 1,2 tun ledu bez potřeby elektrické přípojky, a první komerční podnik na výrobu těchto zařízení bude v Indonésii spuštěn právě letos.
Na veletrhu však bude k vidění řada dalších zajímavých novinek, včetně těch, které se představily už na Hannover Messe Preview. Mezi nimi je např. koncept autonomního robotického vysokozdvižného vozíku firmy Toyota Material Handling v rámci konceptu digitální logistiky, vyvíjeného v jejím švédském výzkumném středisku.
S ohledem na zaměření veletrhu na transformaci průmyslové výroby nepřekvapí vysoká účast firem z oboru automatizace a digitalizace průmyslových řešení, jako jsou např. Festo, Beckhoff, Sick, Pepperl+Fuchs, Weidmuller ifm Electronics nebo igus, které budou prezentovat např. řešení využívající průmyslový internet věcí (IIoT), pokročilé prvky umělé inteligence, strojové vidění a učení apod.
Spektrum vystavovatelů sahá od tradičních průmyslových značek jako Schunk nebo  Still a průmyslových gigantů typu SAP, Schneider Electric, Schaeffler Technologies, Eaton, Delta Electronics až po relativně mladé hráče. Ti jsou zastoupeni firmami jako je např. Technologie-Initiative SmartFactory KL se zaměřením na Průmysl 4.0, nebo Nano Wired, jež v sekci The Startup Hub představí technologii univerzální fólie, která spojuje mezi sebou tepelně a mechanicky stabilně libovolné dva čistě kovové substráty.
Rozsáhlé zastoupení budou mít tradičně výzkumné instituce. Ani letos proto v seznamu vystavovatelů nechybí např. Fraunhoferovy instituty nebo Karlsruher Institut für Technologie (KIT), Technische Hochschule OWL (inIT) z Ostwestfalen-Lippe, jednoho z nejdůležitějších uskupení německého strojírenství, průmyslové elektroniky a automatizace – ať už se samostatnými expozicemi, nebo jako spoluvystavovatelé partnerských firem.
Na Hannover Messe Preview bylo zajímavé i vystoupení řečníků, kteří se zabývali hlavními megatrendy formujícími současný průmysl. V této souvislosti zaujalo např. vystoupení zástupce Microsoftu, který kromě vestavěné bezpečnosti avizoval mj. i úsilí firmy prosazovat principy škálovatelné výroby včetně otevřených standardů bez „uzamykání“ dodavateli, interoperabilnost dat – což je trend, který bychom u Microsoftu let dřívějších těžko hledali. Sama firma přiznává, že jde v její historii o poměrně zásadní obrat.
 
Publikováno: 12. 3. 2020 | Počet zobrazení: 1049 článek mě zaujal 241
Zaujal Vás tento článek?
Ano