hnv murr

Velká berlínská show

Pár dnů před výročím pádu berlínské zdi pořádala společnost Linde MH v Berlíně pod mottem „Ahead“ (z angl. vpřed) monumentální představení nové generace vysokozdvižných vozíků.

 

Symbolem charakteristickým pro tuto akci Multi Launch 2019 pořádanou na jednom z berlínských ostrovů se staly červené boty, které společnost kromě jiných novinek nyní zavádí jako svou bezpečnostní obuv. „Ruby shoes“ měli obuté všichni účastníci akce, včetně top managementu, a stejně tak si mnohé produktové novinky i osobně vyzkoušeli.

Nová řešení: komfort, výkon, efektivita
Vozíky nové generace se vyznačují i výrazně nižší spotřebou. Výrobce uvádí náklady na energii (při kalkulaci na 1500 mh) provozu ve výši necelých 5 tis. eur oproti konkurenčním strojům, kde se náklady pohybují mezi 6–7600 eur za stejnou dobu.
Výrobce u nich uplatnil i nová konstrukční řešení – např. standardizované šrouby, kombinující v novém designu i utahovací matici, umožní významně zredukovat potřebu náhradních dílů. Kromě stěžejní hvězdy prezentace, nových hydrostatických vysokozdvižných vozíků 1202, byla k vidění i řada dalších, neméně zajímavých novinek. Patří mezi ně např. řada vychystávacích zařízení s modely N20, N25 a V08 a jejich různé verze se zlepšenou ergonomii a potlačením vibrací. Novinka N20 doplňuje modelovou řadu N20 C, kde je prostor pro řidiče umístěn za baterií, novým typem s pracovištěm operátora před ní. Toto inovativní konstrukční řešení umožňuje řidiči přímý výhled vpřed na dopravní situaci a Linde je tak jediným výrobcem, který nabízí dva různé koncepty vozíků pro procesy horizontálního vychystávání.
Další představenou novinkou byl nový vysoce výkonný vychystávací vozík V08 s řídicím systémem OptiLift pro přesnou práci. Nový koncept umožňuje dosažení první nebo druhé regálové úrovně díky zvedací plošině, jejíž ovládání je přímo integrováno do volantu, podobně jako další funkce. Ergonomický a výškově nastavitelný volant se všemi integrovanými příkazy, který lze zcela přizpůsobit uživateli, patří k chloubám inovačních systémů Linde MH. Celá nová řada připouští až 24 různých konfigurací.

Bezpečí pro všechny
Obdobný projekt, jaký představila automobilka Volvo na nulovou nehodovost svých vozů, prosazuje i Linde MH pro manipulační techniku. Programem „Vision Zero“ posiluje začlenění nejrůznějších bezpečnostních systémů a asistentů do standardní výbavy svých vozíků. Nejnovější technologie, jako je Linde Curve Control, který automaticky proporcionálně snižuje rychlost v zatáčkách, nebo systém Load Assist, jenž aktivně zasáhne, jakmile se zatížení blíží kapacitnímu limitu, významně přispívají ke zvýšení bezpečnosti. Stejně jako varovné a asistenční systémy Safety Pilot a Safety Guard, poskytující řidiči důležité informace umožňující vyhýbat se nehodám, či světelné LED prvky TruckSpot a VertiLight pro neoslňující osvětlení nebo BlueSpot upozorňující na vozík přijíždějící za rohem.
Špičkovou technologii představují zejména automatické systémy, které jsou v portfoliu Linde MH rovněž výrazně zastoupeny – logistické vláčky schopné přepravy nákladu bez řidiče nebo autonomní paletové vozíky umožňující samostatné vychystávání, nakládání a zásobování balicí či výrobní linky bez nutnosti lidské obsluhy apod. Právě tomuto segmentu věnuje firma v posledních letech mimořádnou pozornost. V této oblasti dosáhla i díky spojenectví s firmou Balyo pozoruhodných úspěchů, např. v podobě systémů autonomní navigace, která již nevyžaduje tradiční vodicí pásy nebo namapování areálu.

 

 
Publikováno: 17. 1. 2020 | Počet zobrazení: 791 článek mě zaujal 181
Zaujal Vás tento článek?
Ano