hnv murr

Strojírenský veletrh ukázal budoucnost průmyslu

Kromě „obnovené premiéry” sochy TGM se na letošním MSV v Brně představila řada novinek a samozřejmě i aktuální trendy moderní průmyslové výroby.

 

Letošní ročník MSV potvrdil masivní nástup digitálních technologií do průmyslové praxe. Kromě tradičních strojírenských exponátů, zpravidla s výrazným podílem automatizace, dominovaly v expozicích roboty, IoT, systémy virtuální simulace i řízení pomocí umělé inteligence.
Tomu odpovídalo i ústřední téma veletrhu: Digitální továrna 2.0 a řešení zaměřená na digitalizaci a automatizaci průmyslové výroby, přičemž důraz byl kladen zejména na posun od nákupu technologií k jejich vzájemnému propojení. Speciální expozice Digitální továrna v pavilonu A1 představila digitalizaci výroby v praxi: Autonomní řízení pomocí umělé inteligence, vzájemnou komunikaci výrobních zařízení i využití digitálních dvojčat či virtuální reality, strojového učení nebo technologie blockchainu v průmyslové sféře.
Expozice 1662 vystavujících firem z 30 zemí (ze zahraničí bylo 829 vystavovatelů) si za pět dní tohoto největšího středoevropského průmyslového veletrhu prohlédlo více než 81 tisíc návštěvníků. A to včetně řady zahraničních delegací a obchodních misí, které dorazily mj. z Indie, JAR, Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Slovenska, Severní Makedonie a Bavorska. Mezi zahraničními vystavovateli měly nejpočetnější zastoupení Německo, Slovensko, Čína, Itálie a Rakousko (japonské a jihokorejské firmy vystavovaly přes svá evropská zastoupení). Ve velkém rozsahu byly kolektivními účastmi zastoupeny Čína, Indie, Tchaj-wan, Francie a Itálie.
Tradiční koncept partnerské země MSV letos netradičně v této zvýrazněné pozici představil ČR s cílem prezentovat její ekonomický potenciál a ukázat ji zejména zahraničním návštěvníkům jako „zemi pro budoucnost“, a představit novou Inovační strategii ČR 2019–2030. Proto pavilonu Z dominovala Česká národní expozice The Country For The Future, kde poprvé v historii veletrhu vystavovaly společně všechny státní organizace spojené s průmyslem nebo podporou exportu. Celkem 13 institucí nabízelo služby a asistenci státu firmám v každém životním cyklu podnikání, od podpory start-upů a podnikatelských inkubátorů přes exportní asistenci, exportní financování a pojištění až po ochranu duševního vlastnictví, zkušebnictví a certifikaci. Veletrhy Brno během MSV představily i koncept festivalu Start Me Up, který připravují ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu na MSV 2020, a jehož cílem je propojit start-upy a inovační firmy s potenciálními zákazníky i investory, kteří se veletrhu účastní.
Souběžně s MSV probíhal i veletrh Transport a Logistika, kde se v hale A2 a na přilehlé volné ploše představilo 115 vystavovatelů. Nabídka firem se výrazně zaměřila na IT řešení pro logistiku. Nechyběla ani tradiční vzorová balicí a expediční linka prezentovaná v projektu Packaging Live s živými vstupy.
Součástí průmyslového podnikání je i odpovědný přístup k životnímu prostředí a přírodním zdrojům, na který byl zaměřen veletrh technologií pro ochranu životního prostředí Envitech s 44 vystavovateli. Zvýrazněným tématem (podobně jako u MSV samotného) byla Cirkulární ekonomika – systém opětovného využívání materiálů, které by se měly udržet v oběhu co nejdéle.

 
Publikováno: 19. 12. 2019 | Počet zobrazení: 905 článek mě zaujal 236
Zaujal Vás tento článek?
Ano