Aimtec hnv murr

Oranžová symfonie s nádechem origami

Mazak, který si letos připomíná 100 let od vzniku firmy, měl na veletrhu EMO jeden z nejrozsáhlejších stánků, pečlivě designovaný, s prvky evokujícími skládačky origami.

 

Firma si (a také svým zákazníkům) nadělila ke svému jubileu originální dárek. Zákazník si pořizuje nejen špičkový stroj, ale vlastně i svého druhu umělecké dílo. To platí zejména o nových strojích, na nichž se podílel jeden z nevýraznějších světových průmyslových designérů Ken Okuyama, a které typicky oranžovou korporátní barvu kombinují s elegantními bílými plochami a geometrickými i ornamentálními prvky, jež strojům dávají charakteristickou podobu, která je nezaměnitelně odlišuje od zařízení jiných výrobců.
Co charakterizovalo letošní expozici? Podle Branch Managera Yamazaki Mazak Central Europe Petra Šimáčka především tři hlavní věci: Představení nové generace řídicího systému Smooth AI s množstvím vylepšení v hardware i software, včetně zařazením prvků umělé inteligence; nová generace vlajkové lodi Integrex, dvou nových strojů pro vertikální 5osé obrábění: Variaxis C600 a CV5-500 designovaný britským výrobním závodem primárně pro požadavky evropského trhu. A samozřejmě prezentace množství různých řešení automatizačních systémů, které lze snadno objednat ve výrobních závodech jako OEM řešení.

Objevte skutečné možnosti
Jako nové motto si společnost zvolila: „Discover more with Mazak“, které má inspirovat uživatele, aby objevili potenciál svých obráběcích strojů a osvojili si nové technologie a způsoby práce. Ve velkoryse pojaté expozici bylo cílem nejen seznámit se 100letou historií společnosti a jejími významnými mezníky a produktovými novinkami, ale i trendy, a samozřejmě se v ní prezentovala i řešení založená na Průmyslu 4.0 včetně vlajkových lodí Mazaku: Konceptu iSMART Factory a technologii Smooth. Všechny stroje měli návštěvníci možnost vidět při reálných obráběcích operacích.
V expozici rozdělené na sedm různě zaměřených zón – multifunkční stroje INTEGREX, hybridní obrábění, 5osé obrábění, laserové a vertikální obrábění, soustružení a horizontální stroje – se představilo celkem 27 špičkových strojů a 16 integrovaných automatizačních řešení, reprezentujících průřez nabídkovým portfoliem firmy pro nejrůznější průmyslové segmenty. Mezi nimi i sedm aktuálních novinek, které měly na veletrhu svou světovou premiéru: Variaxis C600, Integrex I-500S AG, Integrex I-200 HST a I-400 HST, VTC-760C, FSW a CV 500.
Mezi stěžejní exponáty patřila především nová generace řady Integrex,  například model 450H, který představuje přechod ke kompletně nové koncepci s plochým designem, aby byl lépe využitelný pro automatizaci s robotem. Díky nové dispozici stroje, který má umístěný zásobník v zadní části je stroj vybaven zakládacím oknem v přední části a tím poskytuje maximální ergonomii.
Nepřehlédnutelnou částí expozice byly elegantní stroje s výraznými černými designovými prvky, napovídajícími, že jde o zařízení pro aditivní výrobu, přesněji řečeno, verze konvenčních systémů rozšířené o aditivní funkcionalitu. Za pozornost stojí např. nový VTC 760C FSW, nabízející frikční svařování. Část z nich představují i hybridní systémy – což je oblast, v níž se firma v posledních letech velmi aktivně angažuje – a stroje této kategorie byly na EMO rovněž zastoupeny.

Automatizace, která si rozumí se vším
Nabídkové portfolio zahrnuje stroje a zařízení pro všechny myslitelné výrobní operace od jednoduchého obrábění až po aditivní výrobu a koncepční řešení pokročilé komplexní automatizace, včetně konceptu inteligentní továrny budoucnosti. I když ta už je dnes realitou: Je jí např. samotná továrna Mazaku iSMART Factory v japonské Oguči, kde stroje vyrábějí jiné stroje této značky. Tento supermoderní závod plně odpovídající charakteristikám Průmyslu 4.0 byl uveden do provozu v roce 2016, a je vzorem i pro další následné iSMART Factory v rámci koncernu Yamazaki Mazak. Pro firmu samotnou však dosažení maximální automatizace novinkou není. Myšlenka plně automatizované výroby se zrodila už v 80. letech minulého století v rámci konceptu Cyberfactory (kde byl obsažen záměr třísměnného provozu, v němž by lidé obsluhovali jednu směnu, a zbývající dvě by byly v režii automatů), který byl také následně od 80. let realizován v praxi. Tato strategie procházela evolucí, během níž byla postupně zdokonalována a rozvíjena až do současné varianty v podobě iSmart Factory.
Ústředním bodem expozice byla hlavně integrovaná automatizace, v níž se představila různá řešení, včetně paletových systémů Palletech a Multi-Pallet Pool (MPP). Jde o dva různé přístupy ke stejnému výchozímu konceptu: Myšlenka automatizovaného provozu je podobná, ale technické řešení je odlišné: MPP s minimálními zástavbovými nároky je aplikován na 1 stroj s kruhovým zásobníkem, zatímco základem systému Palletech je linka pro více různých pracovišť.
K vidění byly i portálové zakladače a automatický měnič čelistí sklíčidla AJC (Automatic Jaw Changer). „Cílem je ukázat, že existuje ne jedna, ale více druhů automatizace, a její různé stupně a varianty,“ vysvětluje Petr Šimáček. Celkem jich bylo v expozici ukázáno 16 – např. automatizace pro velké série, pro malosériovou výrobu, komplexně automatizované systémy, nejrůznější formy robotiky včetně malých robotů vestavěných přímo do stroje, speciální jedno- či víceúčelové manipulátory apod.
Aby Mazak zdůraznil rozsáhlou kompatibilitu a funkčnost svých řešení, byly stroje kombinovány s automatizačními systémy jiných výrobců, včetně robotické obsluhy a podavače tyčového materiálu.

Chytré systémy jsou ještě chytřejší
Zásadní inovací prošla i další ze stěžejních technologií Mazaku, technologie  Smooth, která nyní nese přídomek AI, signalizující, že využívá prvky umělé inteligence. Což mj. znamená, že se dokáže učit od operátora, pochopit technologický postup na základě zkušeností shromážděných praxí operátora apod. Čím více zkušeností týkajících se zmíněných kompenzací systém nasbírá, tím efektivněji funguje. Technologie se uplatnila např. v systému automatizovaného prediktivního řízení vibrací na vřetenu a teplotního nastavení stroje.  
Jedna z hlavních inovací této nové generace systému je například Solid Mazatrol –dává zákazníkovi možnost tvorby programu přímo z 3D modelu. Po doplnění strategie obrábění a technologického postupu systém už sám automaticky vygeneruje příslušný program v Mazatrolu. Při testování se podařil čas potřebný při tradičním dílenském programování, který zabral programátorovi se zkušenostmi v Mazatrolu zhruba 40 minut, zredukovat na neuvěřitelné tři minuty!
„Lidé, kteří mají potřebné znalosti jsou vzácní, jejich čas je cenný, jejich znalosti se musí využívat co nejefektivněji, a je proto žádoucí usnadnit jim práci, aby neztráceli čas vykonáváním rutinních činnosti, které lze řešit jinak,“ říká Petr Šimáček.
Další částí digitalizačního konceptu, jež prošla zásadní inovací oproti předchozí generaci, je digitální dvojče. Zde je možné detailně replikovat celý systém včetně nastavení konkrétního stroje ve virtuální podobě, což umožňuje vše ladit do nejmenších podrobností u PC a není nutná fyzická přítomnost u reálného zařízení v továrně.

 
Publikováno: 13. 11. 2019 | Počet zobrazení: 1370 článek mě zaujal 251
Zaujal Vás tento článek?
Ano