hnv murr

České exportéry do Německa trápí Brexit

Zhruba třetina českých exportérů (34 %) do Německa očekává meziroční zvýšení vývozu, naopak 28 % pokles. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který vypracovala agentura CzechTrade ve spolupráci s portálem BusinessInfo.cz.

 
Průzkumu se účastnilo 144 českých firem, které exportují do Německa, přičemž ve většině jde o střední a menší podniky do 25 zaměstnanců, které tvořily 85 % respondentů, čtyři pětiny z nich vyvážejí k našim západním sousedům déle než 5 let. Nejvíce jsou mezi nimi zastoupeny firmy z oblasti zpracovatelského průmyslu (56 %) a strojírenství (22 %).  
„Každá osmá firma, která vyváží do Německa, kam míří třetina tuzemského exportu, zaznamenala propad objednávek kvůli brexitu, protože jejich výrobky či služby jsou dále reexportovány do Velké Británie. Mezi exportéry panuje i obava z výkyvů kurzu koruny k euru – téměř tři čtvrtiny (72 % respondentů) vnímají kurzové riziko jako významný problém, neboť zhoršení kurzu může podstatně ztížit exportní aktivity mnoha z nich,“ uvádí generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.
Firmy podle průzkumu očekávají pomoc od státu, přičemž za nejpřínosnější považují zprostředkování poptávek od zahraničních firem, konkrétní asistenční služby a organizaci společných účastí na veletrzích v zahraničí. Uvítaly by i lepší propagaci ČR v zahraničí jako země s výrobky a službami s vyšší přidanou hodnotou a otevření druhé německé kanceláře agentury CzechTrade v Mnichově.
„Loni jsme v Německu pracovali pro 229 českých firem, především ze strojírenství, elektrotechnického a potravinářského průmyslu. V poslední době se na nás obrací více inovativních firem. Aktuálně třeba pro výzkumné centrum Západočeské univerzity hledáme uplatnění pro inovativní technologii laserového texturování pro vysokorychlostní vytváření funkčních povrchů,“ poznamenává Adam Jareš, ředitel německého zastoupení agentury v Düsseldorfu.
 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1246 článek mě zaujal 296
Zaujal Vás tento článek?
Ano