hnv murr

Evropský byznys míří do vzdálených destinací

Nová dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem, podepsaná koncem června, otevírá cestu k odstranění cel u téměř veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně. Další by měla Unii pomoci na jihoamerický kontinent.

 
EU již v Asii uzavřela dohody o volném obchodu s Jižní Koreou, Japonskem a Singapurem a jedná s Indonésií, Malajsií, Filipínami a Thajskem. Jak ale zdůrazňuje agentura Reuters, v případě smlouvy mezi EU a Vietnamem jde o první dohodu tohoto typu uzavřenou mezi EU a některou z rozvíjejících se zemí v Asii. Samotná Unie dokument označila za „nejambicióznější obchodní dohodu, jaké kdy bylo s některou z rozvíjejících se zemí dosaženo". Spolu s dohodou o volném obchodu byla v Hanoji podepsaná rovněž smlouva o ochraně investic.
Dohoda EU s Vietnamem povede k odstranění 99 % cel ve vzájemném obchodě, u některého zboží však bude odstranění cel trvat až 10 let, a určité komodity, zejména zemědělské produkty, budou podléhat kvótám. EU je nyní po USA druhým největším exportním trhem Vietnamu. V loňském roce vietnamský vývoz do zemí Unie dosáhl 42,5 mld. dolarů (950 mld. Kč), přičemž mezi hlavní komodity patří telefony, obuv, textilní výrobky nebo zemědělské produkty, zatímco opačným směrem putovalo zboží v hodnotě 13,8 mld. dolarů (350 mld. Kč), např. technologicky vyspělá strojírenská zařízení, letadla, motorová vozidla a farmaceutické produkty. Podle odhadu vietnamské vlády může export z EU do Vietnamu do příštího roku vzrůst o více než 15 % a vývoz z Vietnamu do EU dokonce o 20 %.
Smlouva s Vietnamem byla podepsána krátce poté, co se EU po mnohaletém jednání dohodla na podobě o volném obchodu s jihoamerickým obchodním blokem Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay). Dohoda by měla vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Bude znamenat integraci trhu, který tvoří 800 mil. lidí a vytváří téměř čtvrtinu světového hrubého domácího produktu. EU je pro země skupiny Mercosur již nyní největším obchodním a investičním partnerem a druhou největší exportní destinací. Její export do zemí Mercosuru loni dosáhl zhruba 45 mld. eur (1,1 bilionu Kč), a ty naopak vyvezly do EU zboží v hodnotě téměř 43 mld. eur. Podle EK je dohoda důležitá pro automobilový, strojírenský, chemický a farmaceutický průmysl, ale i pro vývoz oblečení či obuvi. Jihoamerické země chtějí zvýšit do EU export zemědělských a farmářských produktů.
I když jde o významný krok, finále ještě není jisté – dohodu musí schválit Evropský parlament a všechny členské země, přičemž např. Francie a některé další státy mohou působit komplikace, protože se obávají prudkého růstu dovozu hovězího. Obdobně je tomu i u dohody o volném obchodu s Vietnamem, kde někteří členové EU mají pochybnosti ohledně postoje Vietnamu k dodržování lidských práv.
 
Publikováno: 27. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1187 článek mě zaujal 260
Zaujal Vás tento článek?
Ano