hnv murr

Aditivní výroba pro přesné díly

Specifická řešení výroby kovových dílů dle požadavků dodavatelů pro automotive a letecký průmysl kombinuje DMG MORI své řady LASERTEC 3D a LASERTEC SLM s konvenčními CNC stroji.

 

S více než 20 lety zkušeností v oblasti aditivní výroby (AM) kovových dílů je společnost DMG MORI symbolem inovativních výrobních technologií a celosvětového servisu. Její portfolio zahrnuje čtyři kompletní procesní řetězce pro aditivní technologie s práškovou tryskou a v práškovém loži. Nabídka k řadám LASERTEC 3D hybrid, LASERTEC 3D a LASERTEC SLM byla nyní rozšířena o vysoce přesný stroj LASERTEC 12 SLM a inovativní software OPTOMET s inteligentním parametrickým řízením.

Potenciály aditivní výroby
Se stále rychlejším růstem oboru aditivních technologií objevují konstruktéři jejich potenciál pro navrhování konstrukčních dílů a nástrojů. Současně s rychlostí procesu roste i kvalita aditivně vyrobených součástek. Z toho vychází velmi pozitivní prognózy: Aditivní výroba bude růst tempem ve vysoce dvoumístných procentech. V návaznosti na to říká Patrick Diederich z DMG MORI zodpovědný za AM: „Zejména jako doplněk konvenčních výrobních metod nabízí prášková tryska či práškové lože smysluplné možnosti s velkou perspektivou.
Se svým široce rozvětveným portfoliem strojů, jak pro třískové obrábění, tak i pro aditivní výrobu, přistupuje DMG MORI k tomuto tématu komplexně. „Na to, aby se aditivní technologie pevně etablovaly ve výrobě, má jejich integrace do stávajících výrobních systémů a procesních řetězců zásadní význam – obzvláště, má-li se podařit krok od výroby prototypů a malých sérií ke skutečné sériové výrobě,” doplňuje Patrick Diederich.

Čtyři kombinované procesní řetězce z jedné ruky
S úspěšnou kombinací laserového navařování a třískového obrábění na strojích řady LASERTEC 3D hybrid se DMG MORI již déle než 5 let prosazuje na trhu. Jako nejrozšířenější zástupce této řady se LASERTEC 65 3D hybrid hodí na aditivní výrobu komplexních prototypů a malosériových dílů, na opravy a nanášení vrstev na obrobky. K tomuto stroji přistupuje LASERTEC 65 3D pro ryzí laserové navařování jako doplněk stávajících strojních parků složených z obráběcích center. Řada LASERTEC SLM (Selective Laser Melting) rozšiřuje toto portfolio o technologii selektivního laserového tavení v práškovém loži. Kombinací aditivních výrobních technologií s konvenčními CNC stroji vychází DMG MORI vstříc potřebám zákazníků pomocí čtyř individuálních procesních řetězců.

LASERTEC 12 SLM – čtyřikrát přesnější
Pro aditivní výrobu v práškovém loži (SLM) nabízí DMG MORI stroj LASERTEC 30 SLM druhé generace s pracovním prostorem 300 x 300 x 300 mm, v novém designu Stealth a nejvyšším komfortem obsluhy. Zatímco nový LASERTEC 12 SLM přesvědčuje svou nadstandardně vysokou přesností. S průměrem ohniska pouhých 35 µm je čtyřikrát přesnější než aktuální průmyslový standard a umožňuje tak zřetelně jemnější rozlišení struktur a tím pádem zhotovení podstatně tenčích stěn. Pro technologii práškového lože nabízí prostor 125 x 125 x 200 mm (jedinečný v této třídě přesnosti), disponuje příjemným designem Stealth a práškovým modulem rePLUG (ze stroje 2. gen. LASERTEC 30 SLM) pro změnu materiálu za méně než dvě hodiny. Tím zaručuje vysokou autonomii procesu a vysokou míru bezpečnosti práce.
V práškovém loži lze realizovat dva procesní řetězce: Uživatelé mohou aditivně vyrobené obrobky doobrobit na požadovanou kvalitu povrchu na frézovacím stroji (např. 5osém centru DMU 50 3. gen.), nebo mohou na modelech řady LASERTEC 30 SLM již ofrézovanou základní desku nebo těleso dotvořit zcela bez podpůrných struktur.
CELOS pak završuje procesní řetězce kolem strojů řady LASERTEC SLM jako průchodné softwarové řešení pro CAM programování a řízení strojů. Díky němu lze požadované díly programovat s minimálními časovými nároky externě a programy pak přenášet do stroje. Svým efektivním tokem informací a intuitivní obsluhou zaručuje CELOS optimální postupy při přípravném i dokončovacím obrábění aditivně vyrobených dílů. Otevřený systém řady LASERTEC SLM umožňuje individuální uzpůsobení všech nastavení stroje a procesních parametrů až po neomezenou volbu výrobce materiálu.

 

Inteligentní OPTOMET – first time right
Svým majetkovým 30% podílem na indické softwarové firmě INTECH si DMG MORI otevírá přístup k důležitému softwarovému a technologickému know-how pro aditivní výrobu. Jako průkopník v oblasti 3D tisku se indická společnost INTECH specializovala na AM a s ním spojená softwarová řešení – včetně umělé inteligence pro tuto oblast. Prvním výsledkem spolupráce je nový software OPTOMET, který INTECH nabízí pro řadu LASERTEC SLM. Software je vybaven adaptivními a učícími se algoritmy, které předem vypočtou během několika minut všechny parametry potřebné pro technologii SLM. To umožňuje např. neomezený výpočet tloušťek vrstev a tím rychlejší a produktivnější aditivní výrobu. OPTOMET disponuje databází materiálů, která uživatelům umožňuje použití materiálů jiných výrobců bez potřeby přípravných testů, ale i doplňování databáze na základě vlastních testů. Inteligentní software dokáže přizpůsobit parametry tak, že lze měnit nebo optimalizovat vlastnosti výsledného materiálu, např. tvrdost, poréznost a pružnost.

AM Consulting pro rychlé zavádění technologií
Aditivní výroba je perfektním doplněním běžného obrábění a otevírá zcela nové geometrické možnosti. Mnoho podniků již potenciál této technologie rozpoznalo, často však chybí potřebné znalosti. Svým novým přístupem v poradenství sleduje DMG MORI Academy cíl podpořit podniky při získání potřebného know-how a etablovat u nich procesní řetězce pro stroje řad LASERTEC 3D a LASERTEC SLM. Poradenské portfolio zahrnuje služby podél celého procesního řetězce AM, v tom i rychlou sondáž potřeb jako perfektní vstup pro využití těchto potenciálů.

Nová kategorie „Materiály” v programu DMQP
Osvědčený program DMG MORI Qualified Products (DMQP) pro oblast konvenčního třískového obrábění, se nyní uplatňuje i pro aditivní výrobu – doplňují se certifikované komponenty pro periferní zařízení ke strojům i příslušenství k technologiím v podobě nově zavedené páté kategorie DMQP „Materiály”, která zpřístupňuje široký výběr výrobců prášků a zaručuje stejnoměrnou kvalitu prášků s požadovanými materiálovými vlastnostmi.

Tereza Prochová

 
Publikováno: 26. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1230 článek mě zaujal 251
Zaujal Vás tento článek?
Ano