hnv murr

Autonomní vozy na Floridě už nemusí mít dohled

„Florida je nejpřátelštější stát pro autonomní auta,“ prohlásil tamní guvernér Ron DeSantis, když podepsal zákon zakládající jasný právní rámec pro autonomní vozy.

 
Zákon odstranil řadu překážek, jež stály v cestě provozu samořiditelných aut na státních silnicích. Od 1. července 2019 tak mohou výrobci automobilů a technologické firmy testovat experimentální autonomní vozidla na floridských silnicích, aniž by musel někdo sedět uvnitř auta. Podmínkou je, že prototypy musí dodržovat příslušné bezpečnostní a pojistné předpisy.
Zákon stanovuje, že autonomní systém řízení je považován za provozovatele automobilu, když je v provozu, i když v kabině jede cestující. Tato klauzule znamená, že firma, která postavila prototyp, nese také zodpovědnost v případě nehody. Firmy tak musí zajistit, že technologie, kterou vyvíjejí, bude bezpečná a spolehlivá. Cestující uvnitř autonomního vozidla jsou vyňati ze zákazu používání zařízení pro bezdrátovou komunikaci za volantem jedoucího auta platného na Floridě. Zákon stanoví, že zákaz se nevztahuje na cestující autonomních aut, kteří tak budou mít možnost využívat bezdrátová zařízení během jízdy.
 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1531 článek mě zaujal 325
Zaujal Vás tento článek?
Ano