hnv murr

K Měsíci míří i soukromníci

O Měsíc soupeří hlavně státy, ale v budoucích misích k němu zamíří i soukromé firmy – některé ve službách kosmických agentur.

 

NASA už vybrala první soukromé firmy, které by měly dopravovat na Měsíc její vybavení v rámci programu vedoucího až k opětovnému vyslání lidské posádky: Astrobotic, Intuitive Machines a Orbit Beyond. Kontrahované mise mají začít už letos. Například Peregrine Lunar Lander firmy Astrobotics bude na své první misi nést 35kg náklad a nabídne možnost modernizace na 265 kg pro budoucí mise. Přistávací modul Lunar-C firmy Intuitive Machines s modulárním adaptivním designem má kamkoli na měsíční povrch dopravovat náklad o hmotnosti až 100 kg a ještě zajistit nepřetržité datové pokrytí. Modul navržený indickou firmou Orbit Beyond by na své první misi (Z-01) plánované na rok 2020 měl dopravit na Mare Imbrium 35kg náklad.
Na výpravu k Měsíci se chystá i soukromá firma Blue Origin. Její šéf Jeff Bezos (zakladatel Amazonu) představil měsíční přistávací modul Blue Moon, jehož testy začnou už v létě, ale připravený na misi bude v roce 2024. Na povrch Měsíce bude moci dopravit přes 6 t nákladu – zařízení pro vědecké experimenty, lunární vozidla i lidi, vzhledem k tomu, že půjde upravit na pilotovanou verzi. Přistání má zajistit zcela nový motor BE-7 poháněný kapalným vodíkem a kyslíkem. Blue Origin v současné době testuje systém New Shepard pro „kosmickou turistiku“, který by měl ještě letos absolvovat první let s lidskou posádkou. Ovšem klíčovým projektem Bezosova programu je raketa New Glenn o průměru 7 m, což je dvojnásobek v porovnání s Falconem 9, i více než má evropská Ariane (4,5 m), jež by měla být schopna vynášet do kosmu až 45 tun nákladu. Její první stupeň bude přistávat na lodi pro opětovné využití. Bude poháněna 7 motory BE-4 na kapalný kyslík a metan.
Ambiciózní plány na možnost vybudování měsíční kolonie a čerpání paliva pro rakety na Měsíci lákají i firmu Space X Elona Muska, který se nechal slyšet, že by bylo dobré mít na Měsíci trvale obydlenou základnu a podnikat lety na Mars. Prostředkem k tomu má být kosmická loď Starship a nová raketa z nerezové oceli, vybavená 7 výkonnými motory Raptor poháněnými kryogenním kapalným metanem a kapalným kyslíkem.
Firma Moon Express, která získala certifikaci NASA pro komerční lety, plánuje tři expedice na Měsíc. Na letošek plánovaný projekt Lunar Scout MX-1 má být první americká komerční mise na Měsíc, která dopraví na jeho povrch asi 30 kg nástrojů a bude sloužit jako ověřovací test. Následující Lunar Outpost MX-2 plánovaná na příští rok má na jižnímu pólu pátrat po vodě a zkoumat horniny, aby v roce 2021 větší třetí mise (Lunar Harvest) získala vzorky a dopravila je na oběžnou dráhu, odkud se s transportem vrátí na Zemi.
Skromnější plány má izraelské konsorcium SpaceIL, které se už pokusilo dostat na Měsíc první izraelskou sondu Berešit, financovanou především soukromými investory. Robotické vozítko vyvíjené původně v rámci Lunar Xprize však kvůli technické závadě nezvládlo finální přistávací manévr a rozbilo se o měsíční povrch. Vývojářský tým hodlá vyslat na Měsíc jeho zdokonaleného následníka – Berešit 2.

Petr Sedlický

 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1391 článek mě zaujal 287
Zaujal Vás tento článek?
Ano