hnv murr

Rozšíří se 5G rychleji, než se čekalo?

Během pěti let budou mít 5G mobilní širokopásmové služby až 400 mil. uživatelů, uvádí předpověď červnové zprávy Ericsson Mobility Report. Do konce roku 2024 by měl jejich počet vzrůst až na 1,9 mld., což znamená zvýšení o 27 % oproti původní předpovědi.

 

V důsledku stále se zvyšujícího zájmu o 5G se odhaduje, že pokrytí sítě 5G do konce roku 2024 obsáhne 45 % světové populace. Toto číslo by ale mohlo narůst až na 65 % zejména díky technologiím, které umožňují nasazení a sdílení 5G na kmitočtových pásmech LTE.
Poskytovatelé komunikačních služeb již uvedli smartphony podporující i 5G a zesílil tlak na výrobce, aby se na trh dostala zařízení pro všechna frekvenční pásma včetně 5G. Přijetí 5G podporuje i vysoká angažovanost prodejců čipových zařízení a lze očekávat, že do konce letošního roku bude mít sítě 5G více než 10 mil. uživatelů.
Podle předpokladu analytiků se sítě páté generace do konce roku 2024 nejrychleji rozšíří v Severní Americe (63 %), následovat bude severovýchodní Asie (47 %) a Evropa (40 %). „Rozšiřování nabírá rychlé tempo a tyto sítě budou mít pozitivní vliv na životy i podnikání lidí a přinesou výhody výrazně přesahující IoT a Průmyslu 4.0. Maximálních přínosů 5G však lze dosáhnout jen vytvořením stabilního ekosystému, v němž budou hrát výraznou roli partneři z oblasti technologií, regulací, bezpečnosti a průmyslu,“ uvedl Frederik Jejdling, výkonný viceprezident společnosti Ericsson.
S technologickým pokrokem roste i objem celkového mobilního datového provozu, který meziročně stoupl o 82 %. Očekává se, že během pěti let bude více než třetina (35 %) tohoto provozu probíhat přes 5G sítě. Globálně existuje asi 1 miliarda mobilních IoT připojení, která by měla v roce 2024 narůst na 4,1 mld.
Díky síti 5G výrazně vzroste i spotřeba mobilních dat, možná až na 200 GB měsíčně. Podle nejnovější studie Ericsson ConsumerLab založené na 35 000 rozhovorech s uživateli chytrých telefonů různého věku a národnosti, a s odborníky se mobilní datový provoz meziročně v období 2018/2019 zvýšil o 82 %. Důvodů k tomuto nárůstu je rostoucí počet uživatelů chytrých telefonů a vyšší průměrný datový provoz na jedno zařízení. V současné době se měsíční spotřeba dat u uživatele chytrého telefonu v západní Evropě a severní Americe pohybuje kolem 8 GB, do konce roku 2024 by podle zmíněné studie mohla dosáhnout až 50 GB.
Celkem 60 % dat, která v současné době využíváme, připadá na video. Spolu se sítěmi 5G však přichází i nové formáty videa a sami spotřebitelé očekávají, že díky 5G využití videa dramaticky naroste. Obecně se zvýší konzumace mobilních dat a začnou se sledovat videa ve 4K, a stahovat více obsahu a HD videa. Do roku 2025 tak může vzrůst doba týdenní sledovanosti videoobsahu z 6,5 na 9 hodin, přičemž 1 hodina z toho bude probíhat prostřednictvím chytrých brýlí.

Kamil Pittner

 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1517 článek mě zaujal 269
Zaujal Vás tento článek?
Ano