hnv murr

Nový přírůstek řady Speedio

Novinka firmy Brother v podobě obráběcího centra Speedio F600X1 nabízí řadu pozoruhodných parametrů a vlastností, které výrazně přispívají ke zlepšení parametrů obrábění.

 

Stroj je charakteristický vysoce pevnou konstrukcí, u které byla využita technika statické analýzy k dosažení nejvyšší tuhosti v řadě Speedio. Podstatnou měrou se o to zasloužila koncepce s pohybem stolu pouze osou Y a pohybem sloupu pro osy X a Z, a zmenšení přesahu hlavy vřetena. Vřeteno samotné nabízí vyšší tuhost díky použití větších ložisek.
Ke zlepšení vodicí tuhosti každé osy využili konstruktéři větší vodítka. Systém minimalizace vibrací umožňuje nastavit široký rozsah podmínek obrábění, čímž bylo dosaženo maximální účinnosti a zkrácení doby obráběcího procesu. Vylepšená tuhost se týká i stolu, jehož konstrukce byla zjednodušena v důsledku konfigurace os. To umožnilo zvýšit tloušťku stolu pro maximální nosnosti 500 kg.
Pokud jde o výkonové parametry, standardně je stroj vybaven motorem s vysokým točivým momentem 92 Nm, vřeteno dosahuje rychlosti 10 000 ot/min. Maximální výkon udává výrobce hodnotou 26,2 kW. Pojezdy os X/Y/Z jsou 600/400/350 mm, velikost pracovní plochy je 800 mm pro osu X a 400 mm u osy Y. Maximální délka nástroje činí 250 mm a průměr 110/125 mm. Nejrychlejší výměny nástrojů nabízené u strojů této řady bylo dosaženo optimalizací a zvýšením rychlosti rozběhu/zastavení vřetena, pohybu osy Z nahoru/dolů a operační rychlosti zásobníku, přičemž 22kusový zásobník nástrojů dosahuje čas výměny nástroj-nástroj 0,8 s a hodnoty tříska-tříska 1,7 s.
Spolu s rozšířením oblasti obrábění byl zlepšen i odvod třísek – pro jejich rychlé odstranění jsou využity teleskopické kryty pro osy X a Y ve tvaru střechy. Kromě nízkého příkonu a spotřeby vzduchu je stroj Speedio F600X1 vybaven systémem regenerace energie a řadou funkcí pro úsporu energie. Podle výrobce může dosahovat až o 80 % menší spotřebu energie na cyklus než běžná obráběcí centra.

 
Publikováno: 25. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1019 článek mě zaujal 260
Zaujal Vás tento článek?
Ano