Aimtec hnv murr

Rusko ukázalo obří superponorku

Podmořské plavidlo Belgorod, spuštěné na vodu letos v květnu, je nejdelší svého druhu na světě a k dispozici má i bezpilotní podvodní drony.

 

Stavba 184 m dlouhého plavidla (o 11 m delší než obři třídy Typhoon) s označením Projekt 09852, který vznikl přestavbou nedokončené jaderné ponorky Projekt 949A, byla zahájena už v roce 1992. Několikrát byla stavba přerušena kvůli problémům s financováním. Nyní prochází podmořský kolos posledními úpravami a testy, které mají skončit na přelomu let 2020 a 2021.
Belgorod bude vybaven pro přepravu speciálního hlubinného potápěčského vybavení (včetně tlakové komory pro potápěče), a může být použit jak pro vojenské tak i civilní účely. Podle listu Izvestija bude studovat dno ruského arktického šelfu a vyhledávat nerostné bohatství. Také má uvést do provozu podmořský komunikační systém i novou detekční síť na detekci ponorek. Ta má být umístěna na mořské dno pod severním polárním ledovcem a bude tak ruskou obdobou detekční sítě NATO v severním Atlantiku.
Plavidlo s trupem o průřezu 18,2 m a odhadovaným výtlakem 17 tis. t (při ponoření 24 až 30 tis. t) a rychlostí přes 32 uzlů je poháněno dvěma 190MW jadernými reaktory OK-650M.02 napojenými na dvě parní turbíny. Jaderný pohon může využívat i menší ponorka Lošarik pro 25 lidí, která má být z jaderného obra vypouštěná. Z paluby Belgorodu mohou operovat i bezpilotní autonomní prostředky.
Ve výzbroji se může nacházet až šest 24m autonomních podvodních dronů Poseidon, disponujících jadernými hlavicemi (každá o síle až dvou megatun, což je téměř stonásobek destrukčního potenciálu pumy Fat Man, která zlikvidovala Nagasaki). Tyto drony s údajně neomezeným dosahem, jejichž úkolem je ničit letadlové lodě nebo infrastrukturu protivníka, Rusko testuje již delší dobu, a podle dostupných informací jsou schopny plout rychlostí až 200 km/h v kilometrové hloubce, což z nich činí velmi těžko detekovatelný a zasažitelný cíl.

Jan Přikryl

 
Publikováno: 24. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1601 článek mě zaujal 329
Zaujal Vás tento článek?
Ano