hnv murr

Rotační přívody řady MPSS - vícecestný přívod s měkkým těsněním

Obráběcí centra jsou velmi složitá, CNC řízená a často do velké míry automatizovaná výrobní zařízení, která jsou z pohledu obrábění schopna i velmi neobvyklých geometrií.

 
Je dobře známé, že rotační přívody s vyváženým mechanickým těsněním v horní části vřetena zajistí, že média, jako řezné kapaliny, MQL nebo vzduch, jsou přiváděna na špičku nástroje. Co je méně známé, že na obráběcím centru jsou další místa, kde rotační přívody lze využít. Například pokud vlastní nástrojová hlava rovněž rotuje v osových souřadnicích, jsou obrobky automaticky upínány a rovněž posouvány v osových souřadnicích nebo na otočném stole.
Pro tyto rotační přívody je typické, že i když není možné dosáhnout rotačních rychlostí vřetene, je možné skrz tento prvek vést různá média, jako jsou řezné a hydraulické kapaliny, stlačený vzduch a rovněž další vodiče pro čidla a zásobování elektrickým proudem. Co se týče kvality a požadavků na úroveň, nejsou tyto rotační přívody pozadu za svými vřetenovými konkurenty, protože je např. nutné vždy jasně oddělit všechna vedení médií, protože jejich smíchání je absolutně nepřípustné.

Značka DEUBLIN, kterou na český trh dodává společnost BIBUS, představuje řešení pro výše uvedené úkony v obráběcím centru s rotačními přívody řady MPSS (Multi Passage Soft Seal), což znamená – vícecestný s měkkým těsněním. Tyto přívody zajišťují, že lze přes nezávislé kanálky (cesty) přivádět jedno nebo více médií k různým napájecím bodům rotační osy. Důležitým základem pro řádné fungování takových vícecestných rotačních přívodů je použitá těsnicí technologie.

Vícecestné rotační přívody s elastomerovým těsněním firmy DEUBLIN jsou optimálně navrženy tak, aby jejich provozní parametry, jako jsou rychlost, točivý moment, tlak médií, provozní teplota, velikost obrobku a jiné ovlivňující faktory, odpovídaly danému použití.
Obecně se používají tvrzené povrchy, aby bylo zajištěno minimální opotřebení a dlouhá životnost. Těsnění, kterým se díky kombinaci plastu a elastomeru v odborné terminologii rovněž říká „plastomerová těsnění“, nabízejí mnohem vyšší odolnost proti vysokým teplotám a tlaku než konvenční elastomerová těsnění. V závislosti na použití lze geometrii těsnění i interakci mezi těsněním a povrchem rotujícího prvku uzpůsobit podle konkrétního média, rychlosti a tlaku.
Výjimečná kombinace chemického a geometrického těsnění značky DEUBLIN maximalizuje výkon a odolnost a zároveň snižuje opotřebení a točivý moment.

Společnost DEUBLIN nabízí standardizované a na míru vyrobené vícecestné rotační přívody s elastomerovým těsněním. Doporučujeme používat standardizovaná řešení, modifikovaná standardizovaná řešení i řešení na míru podle požadovaného využití.
Jsou-li žádoucí modifikace standardizovaných řešení, např. více různých velikostí připojení na stejném rotačním přívodu nebo SAE konektory, je možné je vyrobit.
U řešení na míru pro konkrétní aplikaci je možné podle potřeby vybírat velikosti a specifikace přípojek i rozměry centrálního vývrtu přesahující 50 mm.
Obecně můžeme u rotačních přívodů MPSS nabídnout řešení až se 16 cestami pro obráběcí stroje (až 36 cest v jiných aplikacích), které lze dále kombinovat s kroužkovými sběrači.
Tímto způsobem zvládnete budoucí nároky na úroveň automatizace a aspekty reportingu a řízení v obráběcích centrech. Dosáhnete tak bezprecedentní pružnosti v obrábění, aniž byste museli obětovat kvalitu nebo životnost komponent.

Radek Adam, adam@bibus.cz
 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1158 článek mě zaujal 251
Zaujal Vás tento článek?
Ano