hnv murr

Bezpečné průmyslové chapadlo s certifikací

Chapadlo SCHUNK Co-act EGP-C získalo certifikaci a schválení pro kolaborativní provoz německou úrazovou pojišťovnou DGUV.

 

Certifikát zjednodušuje bezpečnostní posouzení u kolaborativních aplikací. Chapadlo firma prakticky použila v testovacím provozu při montáži chapadel. Obsluha tam přebírá montáž a kontrolu kvality, zatímco robot s chapadlem odstraňuje zbytky lepidla. Celkově se zlepšila ergonomie a minimalizovalo se riziko zranění obsluhy. Konstrukce chapadla, které splňuje požadavky normy ISO/TS 15066, neumožňuje zranění člověka. Bezpečné omezení proudu zaručuje, že požadavky na kolaborativní aplikace jsou spolehlivě splněny. Chapadlo lze ovládat jednoduše přes digitální I/O. Díky napětí 24 V DC je vhodné i pro mobilní využití.
Tento typ chapadla Co-act EGP-C s vhodným rozhraním se pro koboty Kuka, Fanuc a Universal Robots dodává standardně, u dalších na vyžádání. Naplánované jsou navíc programovací bloky pro všechny běžné koboty, které tím více zredukují náklady na uvedení do provozu. Výhodou je zabudování kompletní řídicí a výkonové elektroniky uvnitř chapadla, protože nezabírá místo v rozvodné skříni. Bezkartáčové servomotory, stejně jako výkonné křížové válečkové vedení zajišťují vysokou účinnost a dělají z něj dynamického a výkonného experta pro náročnou manipulaci malých a středních dílů. Prsty chapadla v rozsahu přípustných délek dosahují přes celý zdvih téměř konstantní uchopovací sílu a rychlost. Aby mohla být spolupráce s obsluhou plynulá, je chapadlo vybaveno LED signalizací v barvách semaforu, který vyjadřuje aktuální stav modulu. Certifikované chapadlo se začalo prodávat v první polovině loňského roku ve velikosti 40 (další budou následovat), se zdvihem čelistí 6 mm a maximální hmotností obrobku 0,7 kg. Uchopovací sílu lze nastavit pomocí ovladače v několika stupních.   
Kompaktní dvouprsté chapadlo pokrývá široké spektrum využití – od montáže malých dílů v elektronickém a spotřebním průmyslu až po montážní aplikace v automotive.

David Kostolník

Foto: Schunk

 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1175 článek mě zaujal 258
Zaujal Vás tento článek?
Ano