hnv murr

Nástrojový vozík minimalizuje riziko pořezání

Z praxe pro praxi – s tímto heslem vyvinula firma SCHUNK kompaktní nástrojový vozík pro až 156 upínačů nástrojů.

 

Nástrojový vozík se svým chráněným užitným vzorem zásuvného systému poskytuje jako přídavný zásobník ke stroji optimální ochranu před řezným poraněním v každodenním provozu.
„Novinka v podobě nástrojového vozíku je výsledkem interního inovačního procesu kompetenčního centra pro sklíčidla a stacionární upínací systémy firmy SCHUNK v Mengenu,“ vysvětluje Markus Michelberger, obchodní ředitel firmy Heinz-Dieter SCHUNK GmbH & Co. Spanntechnik KG. Spouštěčem vývoje byl pracovní úraz, který se vyskytuje v podobných provozech opakovaně: Při odebírání nástroje ze standardního regálového systému si pracovník přivodil řezná poranění na předloktí o hranu vedlejšího nástroje. V rámci stálého procesu zlepšování byl zahájen vývojový projekt s cílem minimalizovat riziko poranění při manipulaci a skladování nástrojů mimo stroj.

Volný přístup k nástrojům
Vozík se v provozní praxi natolik osvědčil, že společnost SCHUNK mezitím vybavila tímto účinným mobilním zásobníkem téměř všechny stroje v závodě v Mengenu. „Poté, co se zákazníci při prohlídkách závodu na vozík opakovaně dotazovali, rozhodli jsme se ho zahrnout do našeho standardního programu,“ říká Markus Michelberger. Nerezový zásuvný systém nástrojového vozíku je navržen tak, že ostré břity nástrojů směřují od obsluhy stroje a zároveň umožňují bezpečný přístup ke stopce upínače. Tím, že jsou protější pozice umístěny v mezeře, mohou být takto bezpečně uloženy a odebírány i upínače s dlouhými nástroji.

Bezpečný provoz
Vozík je dodáván kompletně předmontovaný a je vybaven průmyslovými kolečky a madly pro bezpečné přemístění mezi seřizovnou a strojem. Je nabízen ve dvou velikostech a může být na vyžádání vybaven pozicemi pro rozhraní BT 30, 40 a 50, SK/CAT 40, 50, CAPTO C6, HSK-A 40, 63 a 100. Volitelně je k dodání sběrná vana pro chladicí kapalinu.

Gabriela Prudilová

Foto: Schunk

 
Publikováno: 22. 7. 2019 | Počet zobrazení: 1112 článek mě zaujal 238
Zaujal Vás tento článek?
Ano