hnv murr

Panely pro těžké zatížení

Pod názvem Stadeck uvedla firma Sabic vysoce pevné, ale velmi lehké panely pro stavebnictví. Jsou určeny např. jako alternativa klasických desek pro lešení.

 
Panely Stadeck jsou vyrobeny z termoplastické pryskyřice vyztužené skleněnými vlákny. Jsou až o 60 % lehčí než dřevěná prkna. Úspora hmotnosti má významný vliv na spotřebu energie během přepravy, kde Sabic odhaduje více než 30 %. Navíc vynikající recyklovatelnost a dlouhá životnost je činí udržitelnějšími a efektivnějšími než standardní dřevěná prkna používaná pro lešení.
Panely jsou vysoce odolné vůči povětrnostním vlivům (mohou zůstat po dlouhou dobu venku i v nepříznivých podmínkách) a odolávají UV záření i chemikáliím běžně používaným ve stavebnictví. Nedochází vlivem vlhkosti ke zkroucení jako u prken či dřevěných desek nebo korozi jako u kovových roštů. Mají také vynikající vlastnosti zpomalující hoření. Odpovídají evropské normě NEN-EN 12811-1, která specifikuje požadavky na výkon a metody konstrukčního a všeobecného návrhu pro přístupová a pracovní lešení. Navíc disponují protiskluzovými vlastnostmi, což je na stavbách velmi důležitý požadavek.
Kromě lešení nabízejí panely významné výhody i v dalších aplikacích, kde je důležitá úspora hmotnosti a vysoká pevnost. Jsou vhodné pro oplocení, protipovodňové stěny, mola, opláštění, rampy na kolečkových židlích a mnoho dalších. Mohou být snadno instalovány, což je činí ideálními pro dočasné aplikace, jako jsou např. podlahy a pódia na akcích a festivalech. Vzhledem k jejich nízké hmotnosti se s nimi snadno manipuluje. Vyráběny mohou být v různých barvách a dodávají se ve standardních rozměrech - tloušťce 55 mm, šířce 23 cm a délce 3 nebo 6 m.
 
Publikováno: 30. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1087 článek mě zaujal 306
Zaujal Vás tento článek?
Ano