Aimtec hnv murr

Rychlé a přesné stroje

Na jarních Zákaznických dnech představil Kovosvit MAS nové CNC soustruhy KL285 řady QUICK. Označení KL je zkratkou z anglického Kovosvit Lathe a číslo 285 odkazuje na běžný obráběný průměr.

 

Novinka si svou premiéru odbyla na posledním MSV v Brně, ale zatímco tam byl prezentován stroj ve variantě Super Precision, na Zákaznických dnech už Kovosvit připravil stroje v řadě QUICK určené pro standardní obrábění. Zákazníci si zde mohli porovnat soustruhy KL285 QUICK se dvěma různými řídicími systémy - od Siemens a od Fanuc. Do nového stroje byla rovněž implementována řada principů použitých ve variantě Super Precision. U těchto designově zajímavých soustruhů jsou zachovány všechny tradiční hodnoty, jako jsou spolehlivost, přesnost, výkon a rychlost obrábění, jež doplňují další parametry: snadná ovladatelnost a servisovatelnost, ergonomie a nízká hlučnost.

Litina místo polymerbetonu
Obráběcí stroje Kovosvitu jsou známé svou přesností, a soustruh KL285 se v tomto ohledu velmi vydařil. Při testování nejpřesnější varianty Super Precision bylo dosaženo takových hodnot, že se soustružení svou přesností blíží broušení, které tak lze v technologickém postupu do určité míry vynechat. Toho bylo dosaženo mj. uložením vřeteníku na masivní konzole z polymerního betonu, jehož předností je útlum vibrací. Kvalitní finální povrch po obrábění zajišťuje i nižší koeficient přenosu tepla, což zlepšuje tepelnou stabilitu stroje.
Nově představená varianta řady QIUCK je celá postavená na litinovém loži. To zajišťuje dostatečnou tuhost a přesnost stroje. Nástrojová hlava od firmy Sauter je ze standardní řady tohoto výrobce, nikoli zpřesněná jako u varianty Super Precision. Přesto dosahují soustruhy řady QUICK všech kvalit potřebných pro standardní soustružení a dokážou uspokojit valnou většinu zákazníků. Pro ty nejnáročnější je k dispozici zmíněná varianta Super Precision.

Střídání generací
Nový soustruh KL285, který získal řadu inovací, postupně nahradí v sortimentu stroj řady SP280, jehož vývoj začal před více než 10 lety. Například se zlepšil přístup do pracovního prostoru, dveře disponují automatickým otvíráním a také velkým bezpečnostním oknem. Vzdálenost od dveří k ose vřetena je pouhých 350 mm. Stroj je také energeticky optimalizován. Nabízí rekuperaci energie pohonů a pro řízení různých komponentů použití frekvenčních měničů. Zákazník má rovněž možnost zvolit si vypínání hradicího vzduchu v neproduktivních časech stroje a šetřit tak stlačený vzduch.
Design stroje vychází z funkčních a jednoduchých geometrických tvarů. Protože pracovní plocha v halách je velmi „drahá“, byl stroj navržen s menší zástavbovou plochou, a také aby „prošel“ dvoukřídlými dveřmi. Stroj disponuje výškou 1900 mm a šířkou (bez ovládacího panelu) 1752 mm. Na délku měří 2755 mm a s dopravníkem třísek 4105 mm, přičemž dopravník je možné směřovat i dozadu stroje. Toto řešení je vhodné např. při začleňování soustruhu do automatizované linky.
Pohon hlavního vřetene zajišťuje 24kW motor s doplněným přímým odměřováním. Pohon koníka zajišťuje hydraulický válec s integrovaným odměřováním, který je řízen proporcionálním ventilem. Významným prvkem ovlivňujícím výslednou přesnost soustruhu je umístění hydraulického agregátu do zadní části stroje, kde jej neovlivňuje teplotně.
Vývojáři se zaměřili nejen na přívětivost a komfort při ovládání, ale i při seřizování stroje. Už není potřeba seřizovat např. koncové snímače pro upínání sklíčidla nebo polohy koníka. Vše se nastavuje přímo na panelu stroje prostřednictvím uživatelských obrazovek řídicího systému, neboť obě zařízení jsou vybavena odměřováním. Zcela nový ovládací panel s dotykovou obrazovkou je nejen otočný, ale i sklopný. Z obrazovky se nastavují i tlaky upínacích zařízení, takže obsluha nemusí seřizovat při změně obrobku mechanické prvky pro upínání. Přesnost stroje zvýšilo i použití přímých pohonů pro kuličkové šrouby. Motor je s kuličkovým šroubem spojen spojkou bez dalšího převodu, jenž by snižoval přesnost. Navíc díky zmenšení stoupání kuličkových šroubů se zvýšila přesnost polohování.

Stvořen pro Průmysl 4.0
Novinka KL285 QUICK je kompatibilní s požadavky Průmyslu 4.0 a je připravena i na robotizaci a začlenění do výrobních automatizovaných linek. Pokud bude zákazník požadovat funkcionalitu Průmyslu 4.0, může stroj zasílat monitoring zvolených veličin přímo do systému, aby manažeři výroby měli přehled o stroji a jeho vytížení.

Jaroslav Martínek

 
Publikováno: 29. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1462 článek mě zaujal 294
Zaujal Vás tento článek?
Ano