hnv murr

Vysoce dynamická výrobní novinka DMP 70

S nejmenší zástavbovou plochou pouhých 4,2 m2 navzdory velkému pracovnímu prostoru je nový stroj DMP 70 od DMG MORI ideálním adeptem na rozšíření parku výrobních strojů v každé dílně.

 

Nový DMP 70 je následovník úspěšného modelu MILLTAP 700 s více než 3000 instalacemi na trhu. Jde o stroj, který je synonymem pro maximální produktivitu na nejmenším prostoru. Se zástavbovou plochou pouhých 4,2 m² je o přibližně 10 % menší než MILLTAP 700. Společnost DMG MORI navrhla tento kompaktní výrobní stroj pro aplikace v medicínských technologiích a pro dílenskou výrobu, ale také pro letecký průmysl a ostatní průmyslová odvětví s vysokými nároky. Pojezdy X/Y/Z v rozsahu 700 x 420 x 380 mm a volitelný integrovaný naklápěcí/rotační stůl (s maximálním zatížením 400 kg) umožňují 5osé simultánní obrábění širokého spektra komponent. Díky tomu je model DMP 70 ideálním doplňkem, který může odlehčit stávajícím strojům na dílně. Automatizační řešení, jako je zařízení na manipulaci s obrobkem WH 3 Cell, které bylo představeno spolu se strojem DMP 70 na Open House v Pfrontenu, lze flexibilně připojit z pravé či levé strany. Možné je i připojení zepředu.
End-to-end optimalizace koncepce stroje udělala z DMP 70 extrémně tuhý výrobní stroj s úběrem materiálu, který je o 10 % vyšší než u modelu MILLTAP 700. Základem pro kvalitní a až o 30 % rychlejší obrábění náročných dílů je široké strojové lože ze šedé litiny, větší instalační plocha a 35mm lineární vedení. K vyšší stabilitě přispělo i vysoce pevné vřeteno (díky vyššímu předpětí na pružině) a robustní zásobník nástrojů s kovovými svorkami.

Posílená ergonomika designu Stealth
Ve výrobě je novinka DMP 70 rovněž vysoce uživatelsky přívětivá, a to díky ergonomického designu Stealth se šikmými kryty v dobře viditelném pracovním prostoru a (volitelně automatizovaným) vnitřním dveřím. Ty brání třískám, aby nevypadly ven. Povrchy s dlouhou životností odolné proti poškrábání chrání stroj před poškozením a déle zachovávají jeho hodnotu.

 

Maximální přesnost díky sníženým tolerancím
Tepelnou stabilitu vylepšila DMG MORI pomocí optimalizovaného konceptu chlazení, a tím současně vylepšila i dlouhodobou přesnost nového stroje. Absolutní systémy přímého odměřování pojezdů umožňují vysokou přesnost polohování, která je zárukou, že výrobní stroj bude v cílových odvětvích splňovat vysoké požadavky na přesnost. Díky snížení tolerancí mnoha strojních komponent funguje DMP 70 s celkovou přesností, která je o 60 % vyšší než u stroje MILLTAP 700.

Špičková dynamika pro produktivní obrábění
Díky rychlým posuvům dosahujícím 60 m/min a zrychlení až 2 g nabízí DMP 70 maximální dynamiku. Ve standardní verzi je stroj vybaven vřetenem powerMASTER s rychlostí 10 000 ot/min a krouticím momentem 78 Nm. Z hlediska vysoké úrovně produktivity hraje svou roli také rychlá výměna nástrojů a čas tříska–tříska 1,5 sekundy. Zásobník nástrojů s optimální přístupností má prostor pro až 15 nástrojů s délkami do 250 mm, volitelně je možná varianta s 25 nástrojovými kapsami.
Pokud jde o řízení, je stroj DMP 70 vybaven multidotykovým ovládacím panelem SLIMline se systémem Siemens Operate 4.8. Obsluha 19" panelu je snadná a vysoké rozlišení panelu umožňuje dokonalou přehlednost. Díky technologii 3D řízení si uživatelé mohou simulovat obrábění dopředu.

Rozsáhlé portfolio opcí a flexibilních řešení pro automatizaci
Nabídku stroje DMP 70 doplňuje rozsáhlé portfolio opcí. Dostupná jsou například vysokorychlostní vřetena, stejně jako různé typy stolů, chladicích systémů a vynašeče třísek. Dokonce i tam, kde se jedná o připojení automatizačního řešení, je na prvním místě flexibilita. DMG MORI může připojovat zařízení na manipulaci s obrobkem WH 3 Cell jak z levé nebo z pravé strany, tak i zepředu. Výhodou jsou rovněž horizontálně pohyblivé automatické dveře. Celé automatizační řešení přitom zabírá pouhých 8,8 m² plochy.

Tereza Prochová

 
Publikováno: 29. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1400 článek mě zaujal 274
Zaujal Vás tento článek?
Ano