hnv murr

Partner českého průmyslu vstupuje do sedmé dekády

Mezinárodní strojírenský veletrh se v Brně koná už šest desetiletí a o účast je stále velký zájem, stejně jako v dobách, kdy tato reprezentativní přehlídka českého průmyslu začínala psát svou historii.

 

Letošní již 61. ročník, který proběhne od 7. do 11. října, současně s veletrhy Transport a Logistika a EnviTech, opět ukáže poslední novinky a trendy v oblasti průmyslových technologií, představí fenomén digitální továrny a nově otevře diskusi k tématům cirkulární ekonomika a start-upy jako investiční příležitost.

Digitalizovaná továrna  
Už v roce 2015 byla na této brněnské strojírenské akci mezinárodního významu vyhlášena Národní iniciativa Průmysl 4.0, která se každoročně posouvala vpřed. Nyní po čtyřech letech se dostala na vyšší úroveň, čemuž odpovídá i její název Průmysl 4.0 a digitální továrna, protože právě digitalizace je nejdůležitějším rysem probíhající revoluce průmyslové výroby.
Jak funguje digitalizovaná továrna? Sama si zpracuje objednávky, simulací předem ověří všechny procesy, optimalizuje je a převede do praxe, a to včetně veškerých detailů od zajištění materiálů až po expedici výrobků nebo servis strojů. Na letošní strojírenské přehlídce se mohou firmy dozvědět, jak digitalizovat výrobní procesy, mohou konzultovat s odborníky na dané téma a realizací těchto konzultací v praxi získat konkurenční výhodu. Jelikož inteligentní komunikace prochází napříč dodavatelskými a výrobními řetězci, toto téma se významně promítne také v náplni veletrhu Transport a Logistika.

Cirkulární ekonomika
Doba neomezeného využívání přírodních surovin brzy skončí, jak vyplývá z různorodých průzkumů, protože naše planeta už nedokáže enormní růst spotřeby dlouhodobě vydržet. Nezbytně tak plýtvání těmito zdroji přírodních surovin nahradí hospodárnost a důsledné využívání všech materiálů včetně tzv. odpadových. Tento nový princip, označovaný jako cirkulární ekonomika, se už výrazně prosazuje i v evropské legislativě a pro průmyslové firmy bude jedním z hlavních témat na letošním strojírenském veletrhu, ale také hlavně cíleně prezentován na souběžné akci EnviTECH.
Pro podnikovou a zejména výrobní sféru nejde o hrozbu. I když na ně tento koncept bude klást větší nároky, jde pro mnohé firmy o velkou příležitost. České podniky jsou inovativní, mnohé už dnes fungují velmi hospodárně a mohou trh oslovit technologiemi, které místo primárních surovin zpracovávají odpady z jiných výrob. Cirkulární ekonomika je postavena na mezioborové spolupráci a Mezinárodní strojírenský veletrh jako multioborová akce je pro navázání takovéto spolupráce ideálním místem. Proto se také letos bude konat mj. i historicky první česká konference o cirkulární ekonomice se zaměřením na průmysl. Po celou dobu veletrhu budou k dispozici odborníci z Institutu cirkulární ekonomiky a České asociace oběhového hospodářství, kteří budou připraveni poskytnout relevantní konzultace.

Kdo zaváhá...
Jak poukazují organizátoři, zájem o letošní ročník MSV zůstává stejně vysoký jako v posledních letech a již nyní jsou nejžádanější výstavní plochy vyprodány. Očekává se účast přibližně 1600 vystavujících firem a nejméně 80 tisíc odborných návštěvníků, proto by zájemci o účast neměli s přihláškou dlouho otálet.
Více informací získáte na www.bvv.cz/msv.

Petr Kostolník

 
Publikováno: 29. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1192 článek mě zaujal 254
Zaujal Vás tento článek?
Ano