hnv murr

Mechathon 2019: Studenti stavěli roboty budoucnosti

První březnový týden se uskutečnil již druhý ročník velmi zajímavé soutěže Mechathon. Jde o studentský robotický maratón, kde padesátka studentů a studentek vysokých škol, rozdělena do týmů, měla za úkol sestrojit autonomního robota během 28 hodin.  

 

Akce se konala v pražském StartUp Marketu a oproti prvnímu ročníku se zúčastnilo o 12 studentů více a potěšitelné je, že i o pět dívek více. Přesné zadání soutěžního úkolu bylo do poslední chvíli tajné, účastníci se ho dozvěděli až na místě. Úkolem každého z deseti týmů bylo sestrojit a naprogramovat samostatného robota, který vyloží zboží v podobě barevných kostek do skladových boxů a následně je vyskladní na výrobní linku. Zadání navrhli odborníci ze společnosti Bosch, kteří na místě po celý víkend pomáhali studentům s řešením daného úkolu.
„Zadání je obtížnější, než tomu bylo minulý rok. Cílem je, aby studenti zkusili vymyslet netradiční řešení, které překvapí i nás samotné,“ říká Jiří Masopust, projektový vedoucí ve firmě Bosch České Budějovice a jeden z mentorů soutěže, kteří byli týmům nablízku a dávali jim cenné rady.

Dva dny bez spánku
Na splnění úkolu měly soutěžní týmy 28 hodin čistého času. „Na robotovi jsme pracovali celou noc. Výsledek ale podle mě stojí za to,“ prozradil během čekání na vyhodnocení Jakub Hrala, student elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze. „Na Mechathon jsem se přihlásila, abych si rozšířila obzory a zkusila nové věci v praxi. Lákadlem byly samozřejmě i skvělé ceny pro vítěze,“ komentovala důvod účasti na akci Viola Vrbová, studentka ZČU v Plzni.
Vítězem se nakonec stal tým Princezny, složený ze studentů VUT, ČVUT a VOŠ Písek. Porota ocenila především technické zpracování robota a inovativní přístup k celému úkolu. Na druhém místě se umístil tým ITNA, kde byli zástupci VUT, ČVUT, ČZU a jedna zástupkyně z UJEP. Třetí místo získal tým PPA3, složený ze studentů a studentky ZČU v Plzni. Vítězné týmy obdržely ceny v podobě dronů, brýlí pro virtuální realitu a 3D per.

Prezentace patří k soutěži
Při hodnocení se kladl důraz i na prezentaci jednotlivých týmů. „Pokud máte skvělý nápad, ale nejste schopni ho správným způsobem prodat, máte zkrátka smůlu,“ tvrdí Jiří Masopust. Právě na toto téma probíhal během víkendu workshop Miloše Čermáka, odborníka na prezentační a komunikační dovednosti.
Účastníci měli zároveň možnost vyzkoušet si během víkendu moderní technologie v praxi. Oblíbené byly zejména 3D tiskárny, které využívaly všechny týmy ke splnění úkolu.

V týmu zůstal sám
Speciální cenu si odnesl student VUT Lukáš Dobrovolný, jehož týmoví kolegové se po počátečních nezdarech rozhodli úkol vzdát. Přestože zůstal z pětičlenného týmu úplně sám, rozhodl se v úkolu pokračovat. Zadání mu bylo mentory mírně upraveno tak, aby byl schopen alespoň část úkolu na závěr odprezentovat. Za jeho píli a vytrvalost se mu dostalo uznání od všech zúčastněných.

 

Podpora vzdělávání
„Bosch se celosvětově snaží podporovat technické vzdělávání studentů. Právě akcí jako Mechathon získají praktické zkušenosti a může jim to pomoci v budoucím zaměstnání. V neposlední řadě moc oceňuji, že technika účastníky baví a opravdu si Mechathon užili,“ říká Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group v ČR a SR.
Jeho slova potvrzuje také Detlef Nass, nový HR Country Director Bosch Group v ČR a SR. „Mechathon se mi moc líbil. S akcemi podobného typu jsem se v Německu příliš nesetkal. Myslím, že je skvělé, když se studenti vzdělávají a zároveň si v týmech užijí mnoho zábavy.“
Akce se konala s podporou firmy Bosch a záštitu ji poskytly Svaz průmyslu a dopravy, Česko-německá obchodní a průmyslová komora a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Daniel Weiss, Petr Kostolník

 
Publikováno: 29. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1321 článek mě zaujal 296
Zaujal Vás tento článek?
Ano